El Congrés fa el primer pas per aprovar la llei de l’eutanàsia

PSOE, Cs, Podem, ERC, JxCAT, Compromís i Bildu donen suport a la iniciativa que decaurà si es convoquen eleccions

El Ple del Congrés dels Diputats ha fet aquest dimarts el primer pas per a l’aprovació de la Llei de l’eutanàsia. PSOE, Cs, Podem, ERC, JxCAT, PNB, Compromís i Bildu han avançat el suport a la presa en consideració d’una proposició de Llei del PSOE que reconeix per primera vegada el dret a posar fi a la pròpia vida en cas de malaltia greu o incurable, així com crònica i invalidant. La Llei inclou una prestació de l’ajuda a morir dins de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut per garantir el seu caràcter universal i gratuït, i inclou mecanismes per assegurar que la decisió sigui autònoma i lliure de pressions. El PSOE ja va presentar una proposició de Llei la passada legislatura que el PP i Cs van bloquejar a la Mesa del Congrés. L’actual es comença a tramitar ara però decaurà en el cas que es convoquin eleccions per la dissolució automàtica de les Corts.

El text que s’obre camí al Congrés despenalitza l’eutanàsia i té com a objectiu facilitar el dret a morir a les persones amb malalties o discapacitat greu que no tinguin alternatives de tractament i que voluntàriament decideixin acabar amb la seva vida. Estableix que els pacients la podran demanar també si a la discapacitat o malaltia greu s’hi suma un patiment físic o psíquic “intolerable, insuportable i irreversible” acreditat per un diagnòstic mèdic. El procés no es podrà allargar més enllà de 32 dies des de la petició.

La norma no veurà la llum si es convoquen unes noves eleccions el pròxim 23 de setembre, quan expira el termini establert per a la investidura d’un president. El diputat del PSOE Patxi López ha recordat que la llei “arriba tard” per a molta gent i busca “garantir la qualitat de la vida i que allargar la vida no suposi allargar el patiment”.

El PP ha anunciat el seu vot en contra d’una mesura que ha qualificat d’electoralista. El diputat José Ignacio Echániz ha assegurat que el PSOE fa un “ús obscè dels pacients terminals per a la tracta final de la legislatura” i ha acusat Cs de donar “tirar-se als braços de Podem i convertir-se en comparsa d’un acte electoral del PSOE”.

El diputat de JxCAT Sergi Miquel ha anunciat el vot a favor de la seva formació perquè “donar drets és donar opcions als ciutadans” i que aquests puguin adoptar les seves pròpies decisions. La diputada d’ERC Laia Cañigueral ha posat en dubte la “voluntat real” del PSOE de posar en marxa la iniciativa. “No juguin amb les expectatives i esperança de molts ciutadans que esperen des de fa anys que establim el marc jurídic per permetre morir dignament en aquest estat”.

La diputada de Podem Noelia Vera ha retret al PSOE que vinculi l’aprovació final de la llei a la continuïtat de la legislatura i ha recordat que els socialistes porten la iniciativa al Congrés a una setmana d’una hipotètica convocatòria d’eleccions. En tot cas ha anunciat el vot a favor de Podem perquè aquesta “és una qüestió de responsabilitat política”.

La diputada de Cs Melisa Rodríguez ha anunciat també el vot a favor de la seva formació tot i que ha apuntat que preveu millorar-la en la fase de les esmenes. En tot cas ha retret al PSOE que hagi “frivolitzat” amb un debat que al seu entendre ha d’anar més enllà de la despenalització.

 
 

Comentaris (1)
Jordi Comasobirana Fa 4 mesos
Eutanàsia és el que haurien d'aplicar a tots aquests escalfaseients cobradors de nòmines i dietes fora mesura que es passen tot el dia al bar fent cigalons subvencionats pel comú de rucs d'espanya