El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés estudia si rebaixa la majoria absoluta per la suspensió dels diputat presos
  • CA

La Mesa del Congrés preveu estudiar el dimecres de la setmana vinent l’informe que va encarregar als serveis jurídics de la institució sobre la necessitat de rebaixar o no la majoria absoluta del ple després de la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva i que estan sent jutjats pel procés. Aquest assumpte no s’ha tractat en la reunió que ha mantingut aquest dijous l’òrgan de govern de la Cambra perquè els lletrats encara no han conclòs l’informe que se’ls va encarregar divendres passat. Segons ha avançat la presidenta, Meritxell Batet, la Mesa ha demanat que estigui a punt per a la propera cita del dimecres que ve. L’informe jurídic haurà de detallar totes les conseqüències que pot tenir en la Cambra, i no només pel que fa a la presa de decisions per majoria en el ple, el fet de no tenir els 350 diputats en plenitud de funcions.

 

Si els quatre diputats suspesos renuncien a l’escó i són substituïts pels següents en la llista, l’assumpte es resoldria i no hi hauria conseqüències. Sembla que Oriol Junqueras, que va ser elegit eurodiputat en les eleccions del passat diumenge, podria renunciar a l’escó al Congrés, que és incompatible amb el d’Estraburg, però des de JxCAT insisteixen que Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull no tenen intenció d’abandonar voluntàriament. La Mesa del Congrés ha de fixar el nombre de “membres de dret de la Cambra” durant el temps que duri la suspensió, a l’efecte del còmput de la majoria absoluta, així com per a la determinació de la composició de les comissions parlamentàries i els diferents òrgans i per al disseny de contingents per al debat d’iniciatives o de preguntes orals als membres del Govern.

 

Sobre tots aquests punts hauran de pronunciar-se els lletrats de la Cambra. Respecte a la majoria absoluta (la meitat més un), que en situació normal està fixada en 176 diputats, la Mesa de la Cambra podria decidir baixar-la a 174 diputats, ja fossin tres o quatre els que es mantinguessin suspesos sense ser rellevats (amb 346 o 347 diputats amb dret a vot, la meitat més un de la Cambra continua sent 174). Baixar aquest llindar, encara que sigui per dos escons, té la seva rellevància política per a la sessió d’investidura de Pedro Sánchez, principalment quan el PSOE va aconseguir sumar 175 vots sense comptar amb formacions independentistes per a l’elecció de Batet com a presidenta del Congrés. En concret, la diputada socialista va reunir a favor de la seva candidatura el PSOE, Unides Podem, el PNB, Coalició Canària (CC), Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC).

 

Si aquesta aliança es repetís després del debat d’investidura, Pedro Sánchez hauria superat la majoria absoluta rebaixada i podria ser proclamat en primera votació, i el vot dels independentistes d’ERC i de Junts resultaria irrellevant. De moment el PP i Ciutadans ja han mostrat la seva oposició al fet que la Mesa del Congrés rebaixi la majoria absoluta. Teodoro García Egea, secretari general del PP, rebutja que per “una carambola” es pugui facilitar a Sánchez el camí a la reelecció, mentre que José Manuel Villegas, de Ciutadans, assegura que si ERC i Junts volen tenir tots els seus vots, hauran de rellevar els diputats suspesos.

 

L’informe dels lletrats, que s’espera per a la setmana vinent, haurà de donar resposta a aquests interrogants, i en el seu contingut tindran especial rellevància els antecedents, que són favorables a reajustar la composició de la Cambra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa