El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés dels Diputats reprova Fernández Díaz i reclama el seu cessament “immediat”
  • CA

 

La Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts amb el vot de totes les formacions menys el PP la reprovació del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per “les seves accions i actituds antidemocràtiques” i per la “manca d’ètica política” en les seves actuacions “en contra dels que pensen diferent” a ell. És una iniciativa del PDECat que ha obtingut el suport del Grup Socialista, Podem, C’s, ERC, i PNB. A més de reprovar el ministre “insta el president del govern en funcions a cessar immediatament” Fernández Díaz.

La reprovació es produeix l’endemà que la Fiscalia del Tribunal Suprem rebutgés investigar el contingut de les gravacions del ministre amb el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, tal com sol·licitaven les denúncies de l’exalcalde de Barceloba Xavier Trias i del PDECat. La nova majoria del Congrés ja va permetre aprovar en el passat 27 de setembre la creació d’una comissió d’investigació sobre Fernández Díaz i l’Operació Catalunya amb el suport de tots els partits tret del PP. Si s’investeix Mariano Rajoy abans del 31 d’octubre, la comissió es posarà en marxa i citarà com a testificar el ministre en funcions. 

“No és House of Cards, és un cas real en un país real”
 

El text que aquest dimarts ha presentat el diputat del PDECat Sergi Miquel recorda que el juny del 2016 es van donar a conèixer les gravacions de Fernández Díaz i De Alfonso on tots dos “conspiraven per fabricar escàndols que involucressin dirigents favorables a la independència de Catalunya”.  Segons el PDECat, aquest és un cas “d’extrema gravetat” on es demostra que s’han utilitzat institucions de l’Estat per “fabricar escàndols” i “intentar destruir adversaris polítics” a través de les “clavegueres” de l’administració. Uns fets als que se suma el pagament “d’una xifra superior a un milió d’euros per adquirir informacions falses”.
 

“Si això hagués estat un capítol de House of Cards faria gràcia”, ha dit, però “això no és ficció: és un ministre real d’un país real amb responsabilitats reals”, ha dit Sergi Miquel en Comissió, que ha acusat Fernández Díaz d’intentar fer “por” a l’oposició i de treballar amb “autèntics yonkis del franquisme”.

 

El PSOE ho vota “per higiene democràtica”
 

La clau de la reprovació l’ha tingut el Grup Socialista, que ha donat suport a la iniciativa per “higiene democràtica” i perquè “Fernández Díaz no respecta l’Estat de dret”. “El ministre ha de ser reprovat i cessat pel bé de la democràcia i fins i tot pel seu propi bé”, ha sentenciat Ángeles Álvarez, que ha acusat el ministre d’haver “fabricat” informacions falses.

 

El PP acusa el PSOE de ser “còmplice dels independentistes”
 

Per contra, el portaveu del PP, José Alberto Martín Toledano, ha assegurat que la conversa entre el ministre i el cap de l’Oficina Antifrau va ser una “conversa normal” gravada “il·legalment” que va ser utilitzada “en plena campanya electoral”. Ha acusat el PSOE de donar cobertura als independentistes donant suport a aquesta iniciativa i al PDECat d’intentar “amagar la corrupció generalitzada” mentre impulsa “un procés boig d’una minoria independentista”-.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa