El Congrés aprova la proposta d'ERC per executar les inversions pendents a Rodalies

Exigeix, entre d'altres, que es facin les inversions que falten del Pla de Rodalies, pressupostat en 4.000 milions d'euros

 

La comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres una iniciativa d'Esquerra Republicana per desencallar la "dramàtica" situació de Rodalies a Catalunya, segons afirma el grup republicà. La proposició no de llei reclama al govern espanyol que executi les inversions pendents a la xarxa ferroviària catalana. La iniciativa demana "justícia amb els compromisos adquirits amb Catalunya", segons ha denunciat la diputada Teresa Jordà, que també ha denunciat els "endarreriments constants" del sistema de Rodalies i l'estat "deplorable" d'algunes de les infraestructures propietat d'Adif.

 

La diputada republicana ha destacat el "dèficit crònic" d'inversions que viu Catalunya, que afecta "negativament" la competitivitat econòmica del país i "la mobilitat dels seus ciutadans". En aquest sentit, Teresa Jordà ha recordat que del pla de Rodalies dels anys 2008-2015 "només s'ha executat un 25% del pressupostat".

 

La proposta ha estat aprovada amb 19 vots a favor (PSOE, Podemos, PNB i Compromís), 14 en contra (PP) i 4 abstencions (C's i Foro Asturias). Exigeix que es facin les inversions que falten del Pla de Rodalies, pressupostat en 4.000 milions d'euros. També reclama que s'executin les inversions que formen part de la partida de 306 milions destinats a actuacions prioritàries i totes les inversions pressupostades per a l'any 2017. A més s'exigeix un calendari d'actuacions pels anys següents o, en el seu defecte, que compleixi l'addicional 3a de l'Estatut de Catalunya.

 

Jordà ha celebrat que el Ministeri de Foment i l'Ajuntament de Montcada hagin arribat a un acord "per posar fi a la ferida urbanística que suposen les vies en aquest municipi". Ara bé, la republicana ha insistit que el conflicte de Rodalies "no acaba a Montcada", i que falten elements com "el soterrament de l'Hospitalet i el de Sant Feliu de Llobregat, el tercer túnel de Barcelona o la duplicació de la línia Barcelona-Ripoll", entre d'altres.

 

Comentaris