El comitè executiu del Pacte pel Referèndum es dissol

Tenia un mandat de sis mesos, en què havia de recollir avals per a la celebració del referèndum acordat, i recorda que "ara el Pacte segueix viu per a la mobilització ciutadana"

 

 

 

El comitè executiu que ha coordinat el Pacte Nacional pel Referèndum durant sis mesos s'ha dissolt en la reunió que la plataforma celebra aquesta tarda al Parlament. De fet, aquesta dissolució ja estava prevista, perquè el mandat de l'equip comandat per Joan Ignasi Elena tenia un mandat molt concret que expirava una vegada es presentés la memòria. L'objectiu d'aquest comitè era recollir avals de suport a un referèndum acordat amb el govern espanyol, i de fet, han presentat 500.000 signatures. Elena ja va anunciar que a partir d'ara són les institucions i els partits els que han de decidir quina postura prenen davant la possibilitat que el referèndum sigui unilateral. Els assistents a la reunió han dedicat un fort aplaudiment a Elena, després que hagi fet l'anunci i hagi fet balanç de la feina del comitè.

 

 

Fonts del comitè executiu han explicat a El Món que "el nostre encàrrec va finalitzar el dia que vam fer l'acte al Palau de Congressos",i remarquen que "el Pacte no es mor si pleguem nosaltres, de fet, continua viu, encara que ha canviat l'escenari després del 'no' de Rajoy". En aquest sentit, reiteren que "no ens pertocava a nosaltres en cap cas definir la línia d'acció que ha de prendre a partir d'ara el Pacte". I en tot cas, "ha de continuar essent una eina de mobilització per a la participació". Aquestes fonts recorden, a més, que "seran els propis partits i les entitats els que faran les seves pròpies campanyes sobre l'opció que considerin per al referèndum".    

 
Nuet, Xavier Domènech i Jordi Turull, moments abans de començar la reunió del Pacte | Jordi Borràs

 

 

Si bé tots els membres del Pacte tenen clar que l'escenari ha canviat, perquè el 'no' de Rajoy ha fet que s'acceleri l'anunci de data i pregunta, el Govern ha entrat a la reunió després d'aclarir que impulsar un referèndum unilateral és "perfectament compatible" amb mantenir viu el Pacte, tenint en compte que l'executiu català no renunciarà al diàleg "fins a l'últim minut de la pròrroga". De fet, l'estratègia de la Generalitat passa ara per tornar la pilota a l'Estat, que hauria de decidir si manté la invitació al Congrés un cop s'hagi anunciat el dia del referèndum i la pregunta amb què es convocarà els ciutadans. "Hem de tallar d'arrel el relat que s'ha muntat des de Madrid en el sentit que ells ofereixen parlar i nosaltres ho rebutgem", van explicar fonts de l'entorn del president a El Món. És per això que Puigdemont no demana als membres del pacte que donin suport a la via unilateral, i tampoc no dóna detalls sobre l'anunci de data i pregunta que té previst fer en els propers dies. 

 

Comentaris