El CNI escoltava els mòbils dels autors del 17-A cinc dies abans dels atacs, segons 'Público'

El rotatiu qüestiona el seguiment a joves encara no vinculats a cap cèl·lula i ho atribueix a les confidències del mateix Es Satty

El mitjà digital 'Público' revela aquest dimarts que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espiava els mòbils dels terroristes de Barcelona i Cambrils i escoltava les seves converses cinc dies abans dels atacs. El rotatiu afirma haver tingut accés a un dels informes reservats que el mateix CNI va facilitar als investigadors de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Fiscalia en el marc de la investigació judicial per a l'esclariment dels fets. L'informe relata el viatge d'Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub a París entre l'11 i el 12 d'agost del 2017 i, sempre segons el mitjà digital, relata no només el seguiment als dos futurs membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll i de les trucades telefòniques i recerques a Internet que van fer amb aquests terminals, sinó també del contingut de les converses que van mantenir entre ells.

'Público' posa l'accent en el fet que el seguiment a dos joves que encara no estaven vinculats a cap causa terrorista va implicar una despesa considerable, i subratlla, també, que en cap de les converses intervingudes va participar el suposat cervell dels atemptats i presumpte confident del CNI, Abdelbaki es Satty. Això, afegeix el mitjà, implica que les escoltes del CNI a Hichamy i Abouyaaqoub no van procedir de la intervenció del telèfon d'Es Satty, sinó que s'intervenia directament els aparells dels dos joves.

 

El diari digital publica diverses captures fotogràfiques de parts del suposat informe del CNI, en les quals es pot apreciar el seguiment exhaustiu que es va fer als dos joves durant la seva estada a París cinc dies abans dels atacs. S'hi palesa visites a la Torre Eiffel, la compra d'una càmera de fotos o la de dues targetes SIM per a telèfons mòbils que els joves activen amb identitats falses.

A parer de 'Público', l'única manera a través de la qual el CNI podia haver obtingut la informació del viatge dels dos futurs terroristes hauria estat per l'acció del mateix Es Satty en el marc de les seves tasques de confident, tot i que, afegeix, probablement no hauria revelat als serveis d'intel·ligència espanyols els seus veritables motius. Finalment, el rotatiu assegura que segons les dades que ha recopilat per a aquesta investigació, no va ser fins al matí del 18 d'agost del 2017 quan es va esborrar definitivament la fitxa com a informant d'Es Satty de la base de dades del CNI, cosa que, segons 'Público', només es pot fer des de la seu central del servei secret a Madrid.

 

Comentaris (10)
Tal com raja Fa 6 mesos
Miro el jove de la foto i veig que riu. Està a punt de matar molta gent i encara riu. Em pregunto què li passa pel cap.
odisea Fa 6 mesos
Solo nos queda una unica opcion,largarnos de este pais ,que prefiere hundirnos antes que sobrevivir sin nosotros.
Carles Viñals Casado Fa 6 mesos
Aferrats a unes comoditats i a una vida que tard o d'hora acabareu perdent, heu triat la pitjor de les morts; amb deshonor i vergonya. La vostra ànima us hauria guiat enmig de la la tempesta; però l'heu rendida als qui us insulten amb un "NO LE ENTIENDO" i la confieu (ENCARA !) als qui de fa dos anys traeixen els vostres anhels i, lligats de peus i mans, us lliuren als primers. Retroveu la vostra ànima, catalans , i trovareu el camí.. Sense ella, tot és mentida i vergonya.
A toda la gente de bien por la independencia Fa 6 mesos
Djad el derrotismo y la visión catastrófica d la realidad pretendidamente objetiva. La verdad spre tiene muchas aristas. Y un procés d autodeterminación no es tan rápido como la política d día a día. Todos los mensajes -e incluso los artículos- llevan el lamento derrotista y negativo x mucha solución q apunten. Está bien, ya sabemos faltas d sobra. Se trata d estimular y tenr espíritu hacedor spre, para no caer n la dsmotivación y paralización q España y los d las faltas quiern y
Carles Viñals Casado Fa 6 mesos
Hi ha qui pregunta: Què més ens han de fer per tal que reaccionem ? Resposta: Si ENCARA no hem reaccionat, ja no reaccionarem, ENS FACIN EL QUE ENS FACIN. L'ànima catalana és, si no morta, drogada pels qui d'una banda blasmen la legítima lluita violènta defensiva, mentre de l'altra identifiquen la lluita Gandhiana no violenta, de provocació activa a l'estat, amb l'acceptació indigna i silenciosa de tota mena d'ignomínes". "Guíes cecs que guíen d'altres cecs."
Per la unitat d'Espanya el CNI i l'Estat fan qualsevol cosa. Fa 6 mesos
Jo crec que es va fer amb tota la intencionalitat. Els espanyols no tenen escrúpuls ni manies.
Jaume Fa 6 mesos
Pel que sembla l'ex director del Periódico del PSOE,deixo no en sabia RES. Ara be del suposat advertiment als Mossos del atemptat SI.
Laura Fa 6 mesos
Claríssim un atac de Espanya contra Catalunya , i seguirem així fins que no puguem ser lliures
Remigio II Fa 6 mesos
La TIA ecscanyola fa pudor de merda i a més són uns borratxos incompetents
Ferran Fa 6 mesos
BESTIAL,BRUTAL, y aquí no dimite nadie.Esto es peor que una rep. Bananera de pacotilla
fideli Fa 6 mesos
el CNI o són rucs o còmplices... o ambdues