El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas Gürtel, un nou gripau per al PSOE
  • CA

Al PSOE se li complica l’abstenció per investir Mariano Rajoy. Si cada dia augmenten les veus dins el partit en contra de facilitar la investidura del PP, el judici que s’està celebrant aquests dies del cas Gürtel ha posat, encara més, en qüestió l’abstenció dels socialistes a finals de mes. El judici sobre l’escàndol de corrupció més gran de les últimes dècades ha arribat en el pitjor moment. “Tinc la sensació que m’entenen més fora que dins”, lamentava el president de la gestora, Javier Fernández.

Mentre l’empresari i presumpte capitost de la trama Gürtel Francisco Correa reconeixia aquesta setmana durant la declaració davant del tribunal de l’Audiència Nacional el pagament de suborns i comissions a Bárcenas i a alts càrrecs del PP, Fernández reclamava als seus no aixecar “barricades ètiques contra el PP”. Unes declaracions molt criticades per alguns dirigents socialistes i militants que l’acusaven de justificar la corrupció dels populars.

 

Abstenir-se, el millor escenari

 

Per donar suport a Fernández i rebaixar la tensió i pressió per la possible abstenció del PSOE, el diputat socialista Pedro Saura afirmava a finals d’aquesta setmana que els detalls de la trama Gürtel que estan sortint a la llum no complicaven l’abstenció perquè “el que està passant ja ho coneix tot el país” i en especial el PSOE que “ho està denunciant des de fa moltíssims anys”.

El cert és que per la gestora és una cursa a contrarellotge. El temps passa i l’última setmana d’octubre serà clau per decidir el futur de la política espanyola. Per aquest motiu, el PSOE intenta convèncer les seves bases que l’abstenció és el millor escenari al qual es poden enfrontar, i insisteixen en el fet que anar a unes terceres eleccions seria disparar-se un tret al peu.

 

Barons crítics amb la gestora

 

Tot i així, importants dirigents socialistes també estan posant pals a les rodes a les intencions de l’actual direcció provisional. La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha reiterat en diverses ocasions el ‘No’ a Rajoy i aquesta setmana assegurava que “li semblava malament que s’obri la porta a l’abstenció sense que es consulti als militants del partit”.

 

En la mateixa línia es posiciona el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha deixat clar per activa i per passiva que els socialistes catalans han decidit que “votaran No en un debat d’investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy” i afirmava que el partit està disposat a assumir “els costos que això comporti si aquesta postura acaba sent diferent de la del PSOE”.

 

Revolució iniciada al PSOE andalús

 

L’alcalde de Jun (Granada) i rival de Susana Díaz el 2013, José Antonio Rodríguez, ha estat l’impulsor de la revolució al PSOE andalús, que s’ha escampat per tot l’Estat, per denunciar la gestió de la gestora del partit. Rodríguez, juntament amb altres membres de la formació federal, ha iniciat una recollida de signatures per demanar un Congrés extraordinari i la celebració d’unes primàries al PSOE. Es basa en l’article 34.2 dels estatuts federals dels socialistes que diuen que el Comitè Federal pot convocar un Congrés si ho demana la meitat més un dels militants.

 

Aquesta iniciativa, iniciada a través de les xarxes socials, té el suport del mateix Pedro Sánchez i de molts alcaldes socialistes com l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón, l’alcalde de Valladolid o el d’Eivissa. Aquest dijous han presentat un recurs a Ferraz on explicaven que no reconeixen el que està fent la gestora actual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa