El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas de la misteriosa ordre de retirar la pancarta contra Felip VI
  • CA
Pancarta gegant contra Felip VI a Plaça Catalunya
Pancarta gegant contra Felip VI a Plaça Catalunya | Jordi Borràs

 

Matinada del 17 d’agost. Plaça de Catalunya. Edifici número 9 de la plaça de Catalunya. Un equip de mossos equipats amb material d’escalada s’enfilen a la part alta de la finca privada per “comprovar els ancoratges de la pancarta, per qüestions de seguretat”, i per “establir un perímetre de seguretat per si es donés el cas que caigués la pancarta”. Però qui ha donat aquesta misteriosa ordre per iniciar una missió nocturna que només tenia per finalitat garantir que es mantingui dempeus la pancarta contra Felip VI amb el lema The Spanish King is not welcome in the catalan countries (El rei d’Espanya no és benvingut als països catalans)? És una pregunta que la policia catalana no ha pogut respondre a El Món, però sí que matisa que no hi havia intenció de retirar la pancarta “si complia la normativa de seguretat”. De fet, no tenia cap autorització judicial per envair una propietat privada. 

 

 

La Generalitat no ha demanat la retirada, i tampoc l’Ajuntament de Barcelona. Ambdues institucions ho confirmen a aquest diari. És més, el consistori d’Ada Colau assegura que “en cap cas demanaríem la retirada de la pancarta, és llibertat d’expressió i és una finca privada, només faltaria”. Aleshores, els Mossos han actuat de matinada per preservar la llibertat d’expressió? Tampoc no ho confirma. Però explica que “la instal·lació d’una pancarta en un edifici està condicionada a l’obtenció del corresponent permís per part de l’Ajuntament de Barcelona”, i reconeix que “només està justificada una actuació per via d’urgència, que impliqui la seva retirada, si aquesta instal·lació posa en perill la seguretat dels béns i les persones. I aquest risc el representa un encolatge deficient que comporti la seva caiguda imminent”. I aquest supòsit no s’ha donat, i és per això que els agents especialitzats en grimpar edificis s’han retirat a mitja operació.

 

 

En el cas que els Mossos haguessin constatat que hi ha perill, “la competència per instar la retirada és municipal, amb l’obertura de l’expedient corresponent”. A hores d’ara la pancarta està protegida per un cordó policial, perquè un grup d’unionistes amb banderes espanyoles intenten entrar a l’edifici per retirar la pancarta.

 

De moment, el misteri sobre qui ha donat l’ordre queda sense resoldre, però si no ha estat ni l’Ajuntament, ni la Generalitat ni el propietari de la finca, que de matinada devia dormir, i que segons ha confirmat TV3, havia donat permís als activistes per penjar-la, l’odre podria provenir de dins del cos de Mossos, un extrem que el cos ni confirma ni desmenteix.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa