El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El carrer exigeix un lideratge polític “sense por” per fer efectiva la República
  • CA
Les urnes sota l'Arc de Triomf
Les urnes sota l’Arc de Triomf | JORDI BORRÀS

 

Els catalans que l’1 d’octubre del 2017 van votar en el referèndum d’independència han sortit aquest dilluns en massa al carrer per reivindicar el mandat que va sortir d’aquelles urnes i reclamar un lideratge polític fort i que no tingui por de fer efectiva la República. Responent a la crida d’entitats socials i els CDR milers de persones han acompanyat les urnes que es van fer servir en pobles de tot Catalunya per exigir una concreció pràctica a allò que van votar. La manifestació, que ha recorregut de forma festiva i sense incidents el centre de Barcelona fins a les portes del Parlament, ha estat una mostra que el carrer espera encara que la República es faci efectiva i també ha posat de manifest que per això son molts que no comprenen l’acció política del nou Govern, sorgit de les eleccions del 21-D.

 

“Hem de buscar polítics més valents”, exclama una dona la centre de la plaça de Catalunya. Desconcertada, es mostra insatisfeta amb els resultats del Govern pel que fa a l’aplicació del mandat de l’1-O. Creu que un lideratge més fort i que “no tingui por” és la clau que, indefectiblement, ha d’arrossegar la massa al darrere. Mentrestant uns activistes davant seu despleguen una pancarta gegant que diu en anglès “Self-determination is a human right” (L’autodeterminació és un dret humà). Continuen les converses dels concentrats mentre no comença la manifestació.

 

S’escolten crits a favor de la independència, es recuperen consignes que van fer fortuna l’any passat (“Els carrers seran sempre nostres”), d’altres que s’han actualitzat (“Vam votar i vam guanyar”). Entre els concentrats algú pregunta qui té les claus de les presons. Alguns crits reclamen “llibertat”. “Doneu-me-les que jo vaig a obrir-les”, respon una senyora de mitjana edat. “Ningú hi vol anar, després d’aquesta manifestació se’n volen anar a dormir”, es lamenta.

 

La manifestació ha començat a començar a un ritme àgil, amb tot un equip de voluntaris d’En peu de pau mirant que la capçalera, on hi havia les urnes, pogués fer el seu camí fins al Parlament amb normalitat. Els carrers per on ha transcorregut la protesta estaven plens a banda i banda i la gent concentrava la seva energia en una reivindicació principal, que ha estat l’eix de tota la manifestació: les urnes, els vots i el mandat que en va sorgir.

 

A banda, però, en pancartes casolanes, alguns manifestants deixaven sobre la taula altres demandes i posaven de manifest que el carrer segueix vigilant l’acció dels polítics, encara que es desconeix fins on pot arribar la seva paciència. “Polítics traïdors”, “Buch dimissió” o “República o dimissions” son algunes de les noves consignes, les del post-1O. La protesta ha evidenciat també la mala posició en què es troba el conseller d’Interior, Miquel Buch, per la gestió dels Mossos d’Esquadra i els conflictes generats per les manifestacions de signe contrari que coincideixen al carrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa