El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 40% dels espanyols vol que s’apliqui l’article 155 si es convoca el referèndum
  • CA

 

El 40% dels espanyols considera que s’hauria de suspendre l’autonomia de Catalunya si finalment se celebra un referèndum unilateral l’1 d’octubre mentre que un 48% rebutja la mesura i un 12,3% no sap o no contesta, segons una enquesta de l’Instituto DYM publicada aquest dimecres per ‘El Confidencial’. Un altre 48%

 

L’enquesta s’ha fet a partir de 1.219 entrevistes a tot l’Estat (531 a Catalunya) entre el 22 i el 28 de junt, just abans que el Govern català presentés els detalls de al Llei del referèndum. Segons el diari, un 60% dels catalans dona suport a una consulta unilateral, i un altre 86,2% es mostra favorable amb un referèndum pactat.

 

Pel que fa als catalans, només un 14,9% dona suport a la suspensió de l’autonomia, mentre que un 44,8% de ciutadans de la resta de l’Estat espanyol sí que hi donaria suport. De la mateixa manera, un 78,2% dels catalans rebujta la dissolució temporal de l’autogovern, davant del 41,8% que pensa el mateix a la resta de l’Estat.

Per sexes, els que estan majoritàriament a favor de la suspensió són els homes (el 46,7% l’accepten, pel 33,4% de les dones) i les persones grans (contrasta el 35,9% dels joves de 18 a 25 anys que defensa aquesta mesura extrema amb el 50,1% dls de 66 a 75 anys que la comparteixen).

Els que estan a favor de l’aplicació de l’article 155 són, principalment, els votants del PP i Ciutadans. El 56,% dels que van votar Rajoy a les darreres eleccions i el 57,2% dels que van escollir Rivera creuen positiva la suspensió de l’autonomia catalana. Rebutja l’adopció d’aquesta mesura, en canvi, el 63,7% dels electors d’Unidos Podemos. Els votants socialistes estan més dividits: un 45,6% s’oposa a la dissolució interina de l’autogovern català, però un altre 43,5% li dona suport.

El 66% dels enquestats que se situen a la dreta dona suport a la suspensió de l’autonomia, davant del 17% dels individus progressistes que la comparteixen. Si finalment es convoca el referèndum, el 55% dels enquestats creu que l’Executiu de Rajoy no hauria de permetre’l i un altre 38,5% opina que sí s’hauria de deixar fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa