El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
EH Bildu decidirà en una setmana si presenta o no candidata a lehendakari
  • CA

 

Les bases d’EH Bildu analitzaran en una assemblea el proper dissabte a Sant Sebastià si els contactes mantinguts amb altres formacions després de les passades eleccions al Parlament basc han “donat de si” i, en conseqüència, decidiran si presenten candidata a lehendakari o no en el ple d’investidura, segons ha explicat la diputada de la coalició sobiranista Marian Beitialarrangoitia.

En roda de premsa a la capital guipuscoana, Beitialarrangoitia i Ohiana Zabaleta han anunciat la celebració d’aquesta assemblea “en un context polític determinat per l’escenari obert a la comunitat autònoma basca, després de les eleccions autonòmiques, i per la situació a l’Estat”.

 

En aquest sentit, Beitialarrangoitia ha assenyalat que tot sembla indicar que el PSOE “obrirà la porta a un nou govern del PP, amb tot el que això suposa de negatiu per a Euskal Herria”. Segons la seva opinió, “ens precipitem a un abisme polític, a un escenari de bloqueig, en què la possibilitat d’una democratització o d’un canvi polític i social es presenten impossibles, perquè no hi ha voluntat política, ni relació de forces per fer-ho possible “.

Malgrat això, s’ha mostrat convençuda que, “com ha quedat demostrat” ??a Navarra, hi ha “possibilitats reals per donar un salt qualitatiu cap a un altre escenari més favorable de futur, sent ambiciosos, a Euskal Herria” després dels últims comicis al Parlament basc a Euskadi.

 

En aquest escenari ha contextualitzat la proposta d’EH Bildu al PNB, Podem i als agents socials i sindicals d’aquest país, perquè “és hora de prendre decisions de calat, de parlar clar” i de deixar a un costat “lectures parcials”.

 

Acords integrals amplis

Les portaveus d’EH Bildu han advocat per adoptar “acords integrals amplis” al País Basc, que requereix de “propostes ambicioses”, que li situïn “mirant a Europa i no a Madrid”. “Hi ha matèria, hi ha condicions, hi ha relació de forces, hi ha capital humà per a això i cal determinar si hi ha voluntat política per fer-ho”, han subratllat.

 

D’aquesta manera, han reiterat la voluntat de la coalició sobiranista a “afavorir grans acords de país”, que possibiliten, per exemple, emprendre una “profunda” reforma fiscal “justa, progressiva i equitativa”, de manera “acordada entre els agents polítics , socials i sindicals d’aquest país “, que eviti” les retallades socials “, la qual EH Bildu considera” urgent a l’una que imprescindible “.

 

Des d’aquesta disposició, han assenyalat que mantenen contactes amb PNB i Podem al voltant d’una proposta “integral que aprofundeixi i posi l’accent en mesures concretes que permetin caminar cap al futur i aconseguir avenços en el social i l’econòmic, en la sobirania ciutadana, en la pau i la convivència, en la governança i en les bases sobre la qual construir el futur del país “.

 

Beitialarrangoitia ha apuntat que en l’assemblea de dissabte plantejaran una “anàlisi conjunt” de la situació i veuran “el que hagin donat de si” aquestes trobades amb altres formacions, per, a continuació, decidir si “és pertinent o no presentar candidata a lehendakari “en el Ple d’investidura. “Tot es deixarà en mans de l’assemblea”, ha apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa