(E)moció de censura

Podemos força un debat sobre l'estat de la corrupció llarg i dens, amb discursos de més de dues hores

 

 

Fa tants dies que es parlava de la moció de censura que tothom esperava el dia per veure què passava en el debat. La principal sorpresa l'ha protagonitzat Mariano Rajoy, que malgrat que havia assegurat fins en tres ocasions que ell no havia de debatre amb ningú, menyspreant Podemos i el seu candidat Pablo Iglesias, finalment sí que ha estat el president del govern espanyol qui ha pres la paraula. I tot i que ho ha fet de forma relaxada, ha deixat algunes perles que seran recordades a l'estil 'fin de la cita', pronunciat avui també en el seu discurs. El líder de l'executiu ha contestat a una Irene Montero, portaveu de Podemos, que avui s'ha doctorat en oratòria parlamentària -de fet Rajoy li ha dit que el seu discurs passaria als annals del Congrés dels Diputats- i al candidat Iglesias, fins que a les cinc de la tarda la presidenta de la cambra baixa Ana Pastor, ha aturat el ple durant una hora per fer un recés i que les diputades i els diputats poguessin anar a dinar, que no ho havien pogut fer des que ha començat el ple a les 9 del matí.

Méndez de Vigo llegint i Báñez i De la Serna amb el mòbil | Europa Press

 

 

A la bancada del govern avui hi eren quasi tots els ministres. Montoro a la tarda se n'ha anat al Senat, on es discutien els pressupostos, fet criticat pel portaveu de Podemos Ramón Espinar, que ha lamentat la superposició de plens tan importants a les dues cambres. Però Montoro a banda, els que s'hi han quedat tampoc han estat gaire atents al que es deia a la tribuna d'oradors. El portaveu del govern i ministre de Cultura -fent honor al seu càrrec-, ha aprofitat la intervenció de Montero per llegir un llibre des del seu escó; els d'Agricultura, Foment o Treball, Isabel García-Tejerina, Iñigo de la Serna i Fátima Báñez han optat per fer gestions amb el telèfon mòbil durant gran part de l'exposició de la portaveu de Podemos, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que de tant en tant aixecava el cap. La titular de defensa Maria Dolores de Cospeda, en canvi, escoltava Montero amb atenció prenent notes del que deia. Rajoy, amb un posat de despreocupació -fins i tot rient a l'inici de la sessió- no ha pogut evitar en alguns moments la cara de nerviosisme quan Podemos repassava a la tribuna un a un els casos de corrupció que afecten el seu partit. Darrere seu, alguns diputats populars com Ana Vázquez aprofitaven per fer tuits com aquest: "Hoy es un día importante para los novios de @ahorapodemos, novia @Irene_Montero_ con zapatos de tacón y novio @pablo_iglesias_ con chaqueta". Després de veure el rebombori muntat, el tuit s'esborrava com a poc a poc ho anaven fent alguns diputats del PP que deixaven buits més d'una vintena d'escons. El community manager dels populars, però, continuava atent al discurs d'Irene Montero fins que, quan portava dues hores parlant, ha tuitejat des del compte oficial amb el hashtag "#IñigoVuelve" I emoticones de son en al·lusió a l'exportaveu morat Iñigo Errejón, que ràpidament ha contestat que "si això us avorreix, imagineu-vos 21 anys i 1 dia a Soto del Real". 

 

El tuit del PP i la resposta d'Errejón | El Món/Twitter

 

 

Irene Montero s'ha estat un minut i mig recitant l'abecedari de la corrupció popular, recitant tots els casos amb vinculació amb el partit del govern, sense deixar-se'n cap. I en els primers minuts ha tret la bomba en forma de titular de moltes notícies: "La corrupció té seu i és la seva, a Gènova 13". Iglesias en canvi, amb un to i un posat més presidenciable que en el darrer debat d'investidura, ha iniciat la seva intervenció saludant a la tribuna de convidats un per un des del secretari general de CCOO i la vicesecretaria general d'UGT fins als alcaldes del canvi. I seguidament, a per la corrupció. El candidat s'ha estat quasi una hora criticant al PP la seva relació amb la corrupció, mentre que les dues hores i mitja restants de la seva intervenció l'ha aprofitat per parlar llargament sobre Catalunya i detallar punt per punt onze propostes pel govern que aspira a liderar després demà quan es voti aquesta moció de censura. Iglesias ha fet autocrítica, en referència a la investidura fallida de Pedro Sánchez, i ha demanat als diputats socialistes que també en facin i explorin ara fer fora Rajoy. També a Ciutadans, a qui els ha avisat que hi ha majoria per acabar amb la parasitació del PP de les institucions. I s'ha enrecordat del diputat republicà Joan Tardà fins en dues ocasions.

 

La veritat és que d'emoció n'hi ha hagut poca, sobretot per la densitat i la durada de la gran majoria de discursos, però conscients del fracàs de la votació, Podemos ha aconseguit situar durant un dia i mig en el centre del debat la corrupció del PP, obligant al seu president a reconèixer han tingut casos. Un autèntic debat sobre l'estat de la corrupció, que mai s'havia donat fins ara en seu parlamentària. I demà la cosa segueix, dormidina per aquesta nit, que alguns no podrem dormir. I si hi ha sorpresa?

 

Comentaris