El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dures crítiques de Cs, PSC, PP i Comuns als articles de Torra
  • CA

Els famosos articles del president Quim Torra han tornat aquest dimecres al Parlament de Catalunya. Una proposta de resolució de Cs presentada a la comissió d’Afers Institucionals (CAI) per la diputada Sonia Sierra ha trobat l’oportunitat de posar novament sobre la taula els articles que Torra va escriure abans de ser president. L’objectiu de la iniciativa era collar els altres grups i aconseguir una “condemna” dels articles en considerar-los “supremacistes i xenòfobs”, tal i com “ja han fet els tres principals grups del Parlament Europeu”, recorda el text sotmès a debat i votació per Cs.

No obstant això, el títol de la proposició feia referència a un altre assumpte, relatiu a l’ús de les xarxes socials oficials. Sierra ha criticat que des d’un compte oficial s’hagués fet difusió d’un llibre recopilatori d’articles del president i ha considerat “inconcebible” que a través d’aquest canal es faci “propaganda” d’uns articles “d’escassa qualitat literària i contingut xenòfob i supremacista”.

Sierra ha obert la veda perquè altres grups parlamentaris comentessin els textos del president, que s’ha emportat dures crítiques no només de Cs, sinó també del PSC, els Comuns i el PP. La CUP també ha mostrat disconformitat amb els textos, però no ha volgut donar suport al punt de condemna per no fer el joc a Cs, segons ha dit Carles Riera.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit que “el conjunt del pensament de Torra, fixat en els seus articles, és un pensament que nosaltres no podem compartir de cap de les maneres”. Pedret situa Torra “en un corrent essencialista de tradició romàntica, etnonacionalista” i hacomentat que els textos “traspuen una xenofòbia que fa venir basques”. El socialista ha lamentat que Torra no s’hagi retractat dels articles i ha dit que el president “hauria d’autoesmenar-se i corregir-se públicament”.

Per part dels Comuns, el diputat Lucas Ferro ha assenyalat que “el més preocupant de les declaracions de Torra no és només que el situïn en una corrent etnonacionalista, sinó que de fet impugnen el que ha estat el procés de construcció de Catalunya”. Ferro ha afegit que “la concepció que té Torra del catalanisme atempta contra la dignitat democràtica del Parlament i les institucions catalanes”.

La diputada del PP Esperanza García també ha donat suport a la condemna dels textos i ha acusat Torra de “negar el pluralisme social de Catalunya” i d’agafar “el camí de l’odi per argumentar segons quines idees”. Al final, ha afegit García, “es construeix un món ple de falsedats i mites, que l’únic que fa és arrossegar gent cap a la xenofòbia, la intolerància, el supremacisme i l’etnicisme”.

La CUP no ha donat suport a la proposta de Cs, però ha volgut deixar clar que hi ha expressions en els articles de “l’escriptor Torra” que no comparteixen. “Si aquestes expressions les trobéssim en la seva actuació com a president hauríem de qüestionar-les”, ha afegit.

Tant ERC com JxCAT han rebutjat la proposta de Cs i han criticat el partit taronja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa