El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Només la dreta espanyolista a Catalunya considera que “protestar és inútil”
  • CA

Un 62,8% dels catalans està convençut que “la protesta social és un instrument eficaç a l’hora d’aconseguir que els representants polítics rectifiquin o canviïn de rumb”. Ara bé, en escatir aquestes dades, aquest percentatge baixa en picat entre els votants de Ciutadans i PP. Aquesta és la conclusió de la Tercera Onada del Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió difós aquest desembre feta sobre 1.500 enquestats. Una enquesta que també deixa clar que els catalans s’estimen més decidir les coses votant. Al capdavall, els catalans enquestats veuen votar en unes eleccions com l’activitat més eficaç, valorada amb un 7,94 en una escala de 0 al 10.

Segons aquesta enquesta, només un 43,5 dels votants taronges consideren que protestar és eficaç. Un percentatge que baixa al 35% entre els que diuen votar el PP. En canvi, els votants de la resta de formacions estan conformes en l’utilitat de la protesta. Concretament, el 84% dels votants de JxCAT estan d’acord en que la protesta social és útil. Entre els republicans aquest percentatge es manté altíssim amb un 78%. Però qui s’emporta la palma és el gruix dels votants de la CUP. Gairebé 9 de cada 10 votants cupaires (89,9%) veuen eficaça protestar.

En el bloc de les esquerres estatals, les simpatistes cap a la protesta es mantenen. Entre els votants de Catalunya en Comú Podem, moviment que té el seu origen en les protestes del 15M, el percentatge s’enfila fins el 74,6%. També entre els socialistes, la protesta sí que és vista amb eficàcia però sense tirar coets. En concret, un 52,1% dels votants del PSC valoren com a eficaça la protesta. Tot i que els socialistes són els votants que diuen participar menys en les manifestacions respecte les altres formacions polítiques a la seva dreta i esquerra.

Gràfic per votants de la valoració d'eficàcia de les protestes

Gràfic per votants de la valoració d’eficàcia de les protestes

Aquests resultats es reconfirmen ateses les respostes a la pregunta si considera que la “protesta social és inútil i no aconsegueix que els representants polítics rectifiquin o canviïn el rumb”. Els resultats són aclaparadors. El 50% dels votants de Cs i també del PP estan d’acord amb la inutilitat de la protesta. El PSC és l’únic que s’hi aproxima, amb un 41% a favor que és inútil protestar.

En canvi, el pol oposat l’ocupen els partits sobiranistes. Només el 13,9% dels votants junters veuen “inútil” protestar. Un percentatge que s’enfila fins el 19,2% entre els simpatitzants d’ERC; al 21,4% entre els votants de Catalunya en Comú Podem i un baix 9% entre els votants de la CUP.

 

Votar i manifestar-se, el preferit

 

Les dades contrasten amb els resultats del creuament de dades de votants amb la pregunta amb quina intensitat d’eficàcia veuen diferents activitats. La majoria aclaparadora consideren votar el més eficaç, amb dades que oscil·len entre el 7 i el 8,5 en una escala on 0 és gens eficaç i 10 molt eficaç. En segon terme, però, se situa participar en manifestacions autoritzades, amb una nota del 6,73.

Una xifra que s’extreu del detall dels votants. Així, entre els que fan costat a Ciutadans, l’eficàcia d’una manifestació la puntuen amb un 5,28 sobre 10. Entre els votants de JxCAT és del 7,92 i d’ERC, el 7,93. Dels votants del PSC, l’opinió és que manifestar-se és eficaç en un 5,99. Els comuns posen una nota del 7,72 i els cupaires del 7,81. En canvi, els populars suspenen la valoració de les protestes. De fet, hi posen un 4,5 sobre 10. Curiosament, els votants del PP veuen més eficaç queixar-se per Twitter o Facebook, activitat a la que atorguen una noti del 4,79.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa