El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La dona de Forn denuncia que tenir els presos a Madrid “és part del càstig i l’escarment”
  • CA

 

La dona de Joaquim Forn denuncia que el fet de tenir els quatre líders independentistes en presons madrilenyes i no catalanes “forma part del càstig i de l’escarment”. “Ja els va bé que les famílies patim això”, diu Laura Masvidal, que també critica que fins ara el jutge Llarena no hagi acceptat el trasllat a centres penitenciaris de Catalunya. Després de la interlocutòria judicial de divendres passat, que mantenia Forn a la presó, Masvidal diu que el conseller destituït d’Interior s’ha adonat que “molt més recorregut no n’hi ha” per intentar l’excarceració “perquè la voluntat de mantenir-los allà com a ostatges queda molt palesa”.

 

Segons ella, Forn i la família necessiten “uns dies per refer-se” de l’última decisió del jutge Llarena. Amb tot, Masvidal també apunta que “el convenciment que no ha fet res dolent i que totes aquestes resolucions no s’aguanten jurídicament” fan que el que conseller de l’Interior del govern de Puigdemont s’ho prengui “d’una altra manera”, tot i que “tinguin un cert pànic per com pot acabar això, o com de llarg pot ser”. En aquest sentit, tant Forn com els altres líders polítics entre reixes “han entès” que són “ostatges” i que la seva causa “és del tot política”, diu Masvidal.

 

  

  

Durant l’entrevista, Masvidal també apunta que el fet de no tenir “a la vista” un calendari per sortir de la presó “és complicat de gestionar”. De fet, creu que “pot ser que els tinguin com a ostatges fins que algú consideri que a fora ja no hi ha ningú que pensi com ells i que no es puguin generar mobilitzacions, que són legítimes”.

 

Sobre les condicions de l’empresonament, Masvidal explica que el centre penitenciari d’Estremera és del segle XXI, però el sistema és “anacrònic”. Segons ella, els interns han de fer les autoritzacions “amb paper de calca per escrit”. I si els funcionaris dels centres no entenen la lletra, es multipliquen els “problemes” per aprovar les persones autoritzades per fer les gestions dels interns.

Una de les conseqüències més negatives per a les famílies de la destitució del Govern i l’empresonament de consellers destituïts és l’econòmica, apunta la dona de Joaquim Forn. Segons ella, tot i tractar-se de famílies “acomodades”, ara “s’han quedat a un nivell d’ingressos sota mínims”. De fet, Masvidal recorda la despesa que suposa cada visita als centres penitenciaris, destacant que tant Estremera com Soto del Real són a uns 650 quilòmetres de Barcelona per carretera. Masvidal recorda que els consellers no tenen dret a l’atur i només poden optar a una “pensió com a exconseller” limitada en el temps. Tot i ser “petita”, la família de Forn s’hi ha acollit i ja l’està cobrant.

“La despesa dels advocats també pot acabar sent exagerada”, apunta l’esposa de Forn, i recorda que les defenses també volen començar a fer accions judicials a Europa, cosa que costarà diners. “Aquest país és solidari, si ho necessitem farem crides, i arribarem fins a on arribem”, afegeix.

En aquesta línia, Masvidal explica que, “per canalitzar la solidaritat” de la ciutadania, el novembre passat es va crear l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que integra quinze famílies dels líders independentistes a la presó, en llibertat sota fiança o a Brussel·les. Les persones que impulsen la iniciativa l’anomenen per les inicials en anglès, tal com es pronuncia el grup musical de rock AC/DC, “per donar-li un punt més reivindicatiu”.

L’entitat ha establert uns “barems d’ajuda” segons les necessitats de cada família i, segons Masvidal va afirmar en un acte aquest dimecres, aviat s’anunciaran més esdeveniments per recollir fons. La denúncia de “vulneració” de drets fonamentals és un altre dels objectius de l’associació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa