El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Domènech, sobre el referèndum: “Té més aspecte de 9-N amb confrontació més forta”
  • CA

 

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha valorat “molt positivament” la reunió que ha mantingut durant més d’una hora amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras, i la portaveu dels comuns Elisenda Alamany aquest dilluns. Després de sortir-ne ha assegurat, però, que per ara consideren que el referèndum anunciat per l’1 d’octubre té “més aspecte d’un 9-N amb una confrontació més forta amb el govern de l’Estat”. “Més aspecte de mobilització que no pas del referèndum que necessita Catalunya en aquests moments”, ha afegit. En aquest sentit, ha assegurat que caldrà seguir treballant més enllà de l’1-O per aconseguir “l’afirmació plena de la sobirania”. “Una mobilització pel dret a decidir mai és sobrera però Catalunya necessita efectivament un espai de desbloqueig i decisió definiu; un referèndum amb garanties“, ha insistit Domènech a l’espera que els comuns concretin a principis de juliol com participar-hi.

La d’aquest dilluns és la primera reunió entre Puigdemont i Junqueras i els dirigents dels comuns des de la convocatòria del Pacte Nacional pel Referèndum, que va reunir-se a principis de juny després que precisament els comuns descartessin assistir a la cimera entre Govern i partits just una setmana abans. 

 

La trobada, que s’ha allargat durant més d’una hora, ha tingut el referèndum de l’1 d’octubre sobre la taula. “Valorem molt positivament la reunió”, ha assegurat Domènech en una atenció als mitjans a plaça de Sant Jaume. El dirigent dels comuns ha apuntat que el Govern “seguirà explicant quines són les garanties” per dur a terme el referèndum però ha advertit que ara la proposta “té més un aspecte d’un 9-N amb una confrontació més forta amb el govern de l’Estat, però més aspecte de mobilització que no pas del referèndum que necessita Catalunya en aquests moments”. 

“Pel que sabem, el Govern sembla que s’ha compromès que el 30 de juny farà explicacions públiques sobre quin és l’operatiu però ara mateixa aquesta proposta té més aspecte d’un 9-N”, ha insistit Domènech en referència al procés participatiu del 2014. “Una mobilització pel dret a decidir mai és sobrera però Catalunya necessita efectivament un espai de desbloqueig i decisió definitiu, i passa per un referèndum amb garanties”, ha afegit. 

 

Domènech ha assegurat que han parlat de “com es faria la concreció de la proposta” però considera que no pertoca als comuns explicar-ho. “És responsabilitat del Govern”, ha afegit. Per tot plegat, els comuns, que reclamen reconeixement internacional, interpel·lar majories i efectes jurídics, han assegurat sortir de la reunió contents però amb la sensació que Catalunya “s’aproxima a un 9-N amb més intensitat”: “L’afirmació plena de sobirania és un treball que anirà més enllà de l’1 d’octubre i dels fulls de ruta presentats fins ara”, ha reblat el dirigent de Catalunya en Comú. 

 

En qualsevol cas, ha insistit, en línia amb el que ja han afirmat els darrers dies, els comuns participaran en qualsevol mobilització de suport al dret de decidir. “Com” enfocar-ho de cara l’1 d’octubre ho decidiran el 8 de juliol. En aquest context, Domènech ha afegit que no comparteixen el full de ruta del Govern però que veuen en comú “un bloqueig absolut” del PP i del govern espanyol que deriva en “repressió judicial” cap al sobiranisme a Catalunya. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa