El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Domènech critica l’abstenció “incomprensible” del PDeCAT a la moció de censura a Rajoy
  • CA

 

El coordinador general de Catalunya en Comú i portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha criticat aquest dimecres l’abstenció “incomprensible” del PDeCAT a la moció de censura de Pablo Iglesias contra Mariano Rajoy. “Abstenir-se davant una moció de censura que defensa la sobirania de Catalunya és abstenir-se de Catalunya”, ha dit.

 

Per contra ha emplaçat ERC a construir amb la seva formació “una majoria més justa” a Catalunya que vagi “més enllà dels fulls de ruta”. Durant la seva intervenció al debat que finalitzarà aquest dimecres al migdia, Domènech ha retret també al PP la seva resposta judicial a Catalunya i la seva inacció en qüestions com el “caos a Rodalies”. En aquest sentit ha recordat que Catalunya és l’únic territori de l’Estat que no es regeix per l’Estatut que van votar els seus ciutadans.

Durant el torn d’intervenció de les confluències de Podem, Domènech s’ha dirigit al PDeCAT per assegurar que la seva abstenció és “incomprensible” i ha advertit que “això marca probablement un abans i un després”. Per contra, ha “agraït” a ERC que s’hagi “fet seva” la moció de censura, i els ha emplaçat a “parlar” amb els comuns “i fins i tot fer un pas més” en el futur. “A Catalunya ja hi ha la possibilitat d’una majoria per construir una Catalunya més justa, més lliure i més néta”, ha dit. 
 

Segons Domènech, aquesta majoria es pot construir “més enllà dels fulls de ruta” i “a partir de processos constituents que acceptin que tan els del sí com els del no comparteixen que l’Estat autonòmic està esgotat des de fa anys cal una nova Catalunya”. “No dividim, construïm junts fora d’allò que també és vell al govern de Catalunya”. 

Critica la judicialització del procés
 

Durant el seu discurs, el coordinador de Catalunya en Comú també ha retret al govern de Rajoy que hagi posar en marxa 400 processos i hagi imputat la mesa del Parlament en resposta a la crisi territorial. En aquest sentit, ha recordat que l’executiu espanyol ha bloquejat ja 32 lleis del Parlament al Tribunal Constitucional mentre no aporta respostes a la societat catalana. “Què han fet vostès pels 400.000 catalans que viuen el caos a Rodalies?”, ha preguntat abans de recordar que Catalunya “l’única comunitat autònoma que no té l’Estatut que va aprovar”.
 

Domènech al PSOE: “Podem fer fora el PP avui” 
 

Domènech també ha emplaçat el PSOE a incrementar la seva oposició contra el govern de Mariano Rajoy i, donar suport a la moció de censura. “Podem fer fora el PP avui”, ha dit. També ha criticat el govern de Rajoy, que governa sense haver obtingut la “voluntat majoritària” de les urnes i ha afirmat que la corrupció dels populars només té “un remei”, que és que deixin de governar. Domènech ha assegurat que Podem i les seves confluències han imposat ja un canvi al Congrés, i ha demanat al PSOE que –si no vota ‘sí’ avui- impulsi “demà” la seva pròpia moció. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa