El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Documents confidencials de Moncloa demostren que l’Estat no va témer per l’1-O
  • CA
Els certificats de Moncloa respecte la seguretat pel procés sobiranista

Els certificats de Moncloa respecte la seguretat pel procés sobiranista

Preocupació zero. Aquest va ser el nivell de temença de l’Estat per la seva integritat o seguretat arran del procés sobiranista i, per descomptat, el Primer d’Octubre. Així ho acrediten sengles certificats de la Moncloa sobre les reunions del poderós Departament de Seguretat Nacional (DSN) i dels Consells de Ministres celebrats al llarg del 2017. Cap de les actes i del seus registres hi consta que el govern de Mariano Rajoy es plantegés posar en marxa la petició d’un estat d’alarma, excepció o setge. De la mateixa manera, certifiquen que el cervell de la seguretat integral de l’Estat, el DSN, no va celebrar cap reunió arran del procés i la que tenia prevista, es va posposar i finalment decaure.

 

Els documents van ser lliurats a la causa especial del Tribunal Suprem 3/20907/207 que va acabar amb condemnes amb un total del 99 anys per sedició, pels membres del Govern de Carles Puigdemont, als que se’ls acusava de rebel·lió. En aquest sentit, des de fa dues setmanes se celebra la vista oral pels mateixos delictes contra la cúpula d’Interior amb el Major dels Mossos al capdavant Josep Lluís Trapero; els aleshores exnúmero dos d’Interior Cèsar Puig i Director General de la Policia, Pere Soler, així com la intendent Teresa Laplana, aquesta darrera per sedició. En total, els hi reclamen fins a 37 anys de presó.

 

La gravetat que hi ha vist el poder judicial en els delictes condemnats però topa de front amb l’escassa, mínima o cap preocupació que les més altes instàncies de seguretat de l’Estat van viure durant el procés. Concretament, els documents als que ha tingut accés El Món, són del 4 de febrer de 2019 i venen signats per Ivan Redondo, aleshores director del gabinet de la presidència del govern espanyol a mans de Pedro Sánchez i de Clara Mapeli, la llavors secretària general tècnica directora del secretariat del ministeri de la Presidència, aleshores a mans de Soraya Saenz de Santamaria. De fet, la vicepresidenta del govern coordinava l’acció del Departament de Seguretat Nacional, que és l’eina de l’Estat per “desenvolupar funcions en l’àmbit de la gestió de situacions de crisi”. El dirigeix el rei espanyol a través del Consell de Seguretat Nacional.

El certificat conforme mai es va arribar a parlar del procés al Departament de Seguretat Nacional

El certificat conforme mai es va arribar a parlar del procés al Departament de Seguretat Nacional Quico Sallés

El DSN, ni reunió

 

Segons explica Redondo en el seu certificat, sí que el 25 de setembre de 2017 el secretari del Consell de Seguretat Nacional, per ordre del president del govern espanyol, va convocar els membres del Consell des de Felip VI, al Cap de l’Estat Major de la Defensa o el Cap del Centre Nacional d’Intel·ligència- a una reunió prevista pel 6 d’octubre a les 9 del matí a la Moncloa. A l’esborrany de l’ordre del dia hi constava com a punt “número 3: Informe de la Vicepresidenta del govern i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials sobre la situació de la Comunitat Autònoma de Catalunya”. Aquest document tenia la classificació de “confidencial”.

 

En el mateix informe, però, Redondo informa que la reunió es va suspendre el mateix 30 de setembre “a una nova data que oportunament es comunicarà”.  També l’ofici de Consell de Seguretat Nacional és Confidencial. La mateixa comunicació es va fer el Primer d’Octubre en què es reiterava l’ajornament de la reunió. Finalment, el 24 de novembre -més d’un mes i mig després- la reunió es va convocar per l’1 de desembre a la Moncloa. En aquesta convocatòria hi consta el mateix ordre del dia sobre Catalunya. Però el 28 de novembre hi va haver una nova convocatòria amb canvi d’ordre del dia d’on va decaure el punt 3.  3: Informe de la Vicepresidenta del govern i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials sobre la situació de la Comunitat Autònoma de Catalunya”. Aquest punt va canviar de redacció “a iniciativa de la vicepresidència del govern”. Definitivament, el punt que havia de parlar de Catalunya va esdevenir: “Informe de la Vicepresidenta del Gobierno y Ministra de la Presidencia y para las Administraciones Territoriales sobre ciberseguridad”.

 

Al Consell de Ministres per Catalunya no hi ve res

 

En el mateix sentit, s’exposa en els certificats de les actes dels Consells de Ministres que tenen caràcter de “secret”. En aquest cas, Clara Mapelli certifica “examinats els arxius relatius a l’activitat dels òrgans col·legiats de govern” durant l’any 2017, “no es va prendre cap acord en relació a proposar al Congrés la declaració d’estat de setge amb motiu del “procés sobiranista català”

Un dels documents confidencials

Un dels documents confidencials Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa