El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tots els docents hauran d’acreditar competència digital el 2025
  • CA

Entre el 2020 i el 2025 més de cent mil docents que exerceixen a Catalunya d’acreditar la seva competència digital amb un nou certificat que vol garantir un bon ús de les tecnologies a les aules per part de mestres i professors. Aquest certificat serà un mèrit a partir de les properes oposicions però el Departament d’Educació treballa perquè sigui un objectiu d’aquí a cinc anys. És un dels eixos del nou Pla d’Educació Digital de Catalunya que s’engega el gener del 2020 per assegurar que tots els alumnes siguin digitalment competents en acabar l’ensenyament obligatori i puguin acreditar un primer nivell dels certificats ACTIC.

El pla, que s’ha presentat aquest dilluns, s’estructura en sis eixos, articulats en divuit objectius específics, 42 línies d’actuació i 91 actuacions. Segons ha detallat la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, té un ”triple nivell” ja que vol incidir en l’alumnat però també en el professorat i en les infraestructures, ja que es preveu la transformació digital dels centres. Camacho diu que la competència digital és la del ”segle XXI” i cal que els alumnes surtin amb aquesta competència ”consolidada” acompanyant i actualitzant el professorat. També ha assegurat que no interessa que el professorat sàpiga ”utilitzar les eines” sinó que les sàpiga ”utilitzar de manera didàctica i metodològica”.

Per a Camacho és una competència que va ”més enllà” de l’ús instrumental de la tecnologia i fa referència a un ús ”metodològic” perquè el procés d’ensenyament i aprenentatge reverteixi als resultats dels nens. ”No es tracta d’utilitzar tecnologia sinó d’aprendre l’era digital’‘, ha conclòs. Per això, els professors que ja exerceixen hauran de fer com a mínim cinquanta hores de formació. A banda, però, ja s’està treballant amb les universitats catalanes perquè als currículums dels graus ja pugui introduir aquesta competència als currículums. També es treballa amb el Departament de Polítiques Digitals per aconseguir que ”encaixin” els diferents certificats amb les necessitats del sistema educatiu.

Per tant, el Departament no preveu introduir més tecnologia sinó que cada centre decidirà la seva presència en funció del projecte en el marc d’autonomia, però amb un ”treball de mínims” que garanteixi aquesta acreditació. El Departament no ha concretat el pressupost d’aquest pla però Camacho ha assegurat que les diferents accions que s’aniran donant a conèixer a partir del gener, tindran una partida concreta. L’objectiu final és tenir un país amb centres ”digitalment competents” i per això el pla s’adreça a 795.617 alumnes d’ensenyaments obligatoris, 102.632 docents i 3.249 centres educatius del Departament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa