El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dirigents de JxCAT volen aplicar la “clàusula Mas” per pactar amb el PDecat
  • CA

Darrera fase de les dures negociacions que porten a terme JxCAT i el PDeCAT. Diversos dirigents de la nova formació que lidera Carles Puigdemont aposten ara per recuperar el que han batejat com a “clàusula Mas“. És un dels últims recursos per evitar la trencadissa definitiva entre ambdòs partits: “un acord que preveu el desacord”. Una proposta que revifa just en els dies que la comissió impulsora de JxCAT presentarà la seva ponència política i estratègica.

 

 

Després de dies de combat, diversos dirigents de la formació -entre els que s’hi compten noms que han anunciat que es presentaran a les primàries- han proposat posar sobre la taula una idea que té el copyright del president Artur Mas. Un mecanisme que lluny de buscar una fórmula concreta de coalició electoral o de absorció, planteja una tercera via: “una clausula de reversió”. És a dir, que qualsevol de les dues parts pugui “revertir” el pacte electoral si, un cop posat en marxa, qualsevol de les dues formacions no es troba còmode o considera que no satisfà les expectatives.

 

“No cal punxar la pilota abans de jugar el partit”, apunten fonts de JxCAT.  La idea de Mas, que ha mantingut un escrupulós silenci públic durant les negociacions, és evitar la divisió definitiva. De fet, el president va ser qui va ungir David Bonvehí com a dirigent del PDeCAT quan va nèixer el partit i Puigdemont com el seu successor a la Casa dels Canonges. En tot cas, Mas defensa l’acord igual que molts dirigents de JxCAT “sempre i quan hi hagi llibertat de les parts per poder revertir-lo”. “No es tracta que ningú es quedi la marca i el nom de l’altre”, insisteixen fonts de JxCAT.

 

Aquesta clàusula permetria concòrrer plegats als comicis amb beneficis tant pels Pdecators com pels junters. En aquest sentit, els que aposten per la “clàusula Mas”, entenen que el PDeCAT podria treure rèdit del ganxo electoral de Puigdemont, i JxCAT de l’estructura territorial i els drets electorals del PDeCAT.

 

Un equip i no candidat efectiu

 

Per altra banda, en l’estratègia electoral de JxCAT la idea és clara. El cap de files ha de ser Puigdemont però es vol evitar el debat embrancat del “candidat efectiu”. Segons expliquen les mateixes fonts,  la proposta electoral és “presentar Puigdemont i el seu equip”. Ara bé, a ningú se li escapa que estarà més ben posicionat per ser presidenciable, el que tingui el podi del resultat de les primàries. Tot això, però, quedarà més aclarit entre aquest dijous i divendres quan la comissió gestora de JxCAT presenti les ponències política i organitzativa de la nova formació.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa