Diputats reclamen l'alliberament de l'algeriana Louisa Hanoune, acusada d'alta traïció

Diferents grups parlamentaris denuncien la repressió del règim d'Abdelaziz Bouteflika a Algèria

Diferents diputats del Parlament de Catalunya s’han solidaritzat aquest dijous amb la política, activista algeriana i líder del Partit dels Treballadors, Louisa Hanoune, detinguda el 9 de maig després de ser citada per declarar per un tribunal militar com a testimoni. A partir de la seva declaració, però, va quedar detinguda, sotmès a aïllament i en presó provisional acusada d’un presumpte delicte d’alta traïció.

Algèria viu un període de tensió política d’ençà de l’intent de reelecció d'Abdelaziz Bouteflika, que va generar un esclat de protestes per part de ciutadans que reclamen un canvi de règim.

Diputats de Catalunya en Comú (Susana Segovia), JxCAT (Francesc Dalmases), ERC (Jordi Alberr) i la CUP (Vidal Aragonès) han comparegut al Parlament per tal de demanar l’alliberament de Hanoune i per donar suport al Comitè per la llibertat de la política. Josep Antoni Pozo, membre del comitè, ha denunciat que el règim de Bouteflika “s’ha enrocat i no ofereix cap sortida que no sigui la repressió, però el fet és que cada vegada hi ha una mobilització popular més gran sense resposta ni alternativa”.

Primera dona candidata a Algèria

Pozo ha manifestat que l’acusació contra Hanoune “no se sosté” i que “forma part del tripijoc del règim” davant la complicada situació actual. L’activista ha defensat Hanoune, “una militant d’àmplia trajectòria, pels drets de les dones i la sobirania popular”. El 2004 va ser la primera dona candidata a Algèria.

 

Els diputats catalans han expressat la seva solidaritat amb la causa de Hanoune i han anunciat la seva participació en una concentració davant del consolat d’Algèria a Barcelona el dia 20 de juny. Des de la Junta de Portaveus es promourà una declaració per reclamar l’alliberament de la política, després que no haig prosperat la proposta de fer una declaració institucional a través del Ple perquè el PP i Cs no ho trobaven necessari. Tot i no estar present a la roda de premsa que s’ha fet per denunciar el cas al Parlament, el PSC ha fet arribar el suport a la causa a través del diputat Ferran Pedret.

 

Comentaris