El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Diputades del Parlament exigeixen imposar un correctiu a Carlos Carrizosa
  • CA

“Y la señora Madaula, que me mira muy atentamente, podría explicarnos algo sobre las mordidas de CatDem y el Palau de la Música, cuando su amigo, el señor Colomines, era director…”

Aquestes paraules, pronunciades per un home cap a una dona amb el to d’un mestre d’escola dalt d’una tarima amb la intenció d’aprofitar una posició d’autoritat per fer pujar els colors a la cara a algú avergonyint-lo i castigant-lo, són un exemple de violència masclista. L’autor del comentari és el president del grup de Cs al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, i el va fer a la recta final del darrer ple del Parlament dimecres passat. Carrizosa ficava la pota per partida doble: primer per fer un comentari que la majoria de l’hemicicle ha considerat inapropiat, i segon, per fer-lo precisament la setmana en què dones de tot el món havien sortit al carrer a celebrar el Dia Internacional contra les violències masclistes. El fet va generar un enrenou dins i fora l’hemicicle i una advertència del president de la cambra, Roger Torrent, així com també una carta de queixa a la Mesa presentada per JxCAT, ERC, Comuns, la CUP i el PSC. Carrizosa havia colat el missatge contra la diputada de JxCAT Aurora Madaula enmig d’una diatriba contra el partit del president, Quim Torra, insinuant que l’integra una colla de delinqüents. Tirant de metàfora va acabar dient que la bancada del Govern semblava més aviat una “roda de reconeixement” policial.

La diputada de JxCAT Aurora Madaula en el ple del Parlament (ACN)

L’incident, més enllà de convertir-se en l’enèsima anècdota de crispació en un Ple, ha servit perquè diverses diputades expressin la necessitat de prendre mesures disciplinàries contra Carrizosa i actuar decididament per frenar actituds masclistes impròpies de servidors públics.

ERC exigeix disculpes

La diputada d’ERC Raquel Sans, que va participar en la manifestació de dilluns passat a Barcelona contra la violència masclista, comenta en declaracions a ‘El Món’ que l’incident que s’ha viscut al Ple és “greu” i que actituds com la del polític taronja “són totalment reprovables”. Sans creu que “està fora de lloc i és inadmissible que en un Ple del Parlament un diputat faci referència a relacions personals d’una diputada”. Per la republicana cal “prendre accions” perquè “el llenguatge i la semàntica són importants”.

En la mateixa sessió en què Carrizosa va fer el comentari el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va demanar —sense èxit— al polític taronja que es disculpés. Sans troba que “seria no només recomanable, sinó èticament necessari que les demanés”. A més, la diputada opina que el fet exemplifica les desigualtats i la violència estructural contra les dones, que es tradueix en “masclismes” que estan “en tots els àmbits de la societat i el més greu és que la gent no percep que aquella actitud sigui masclista”. És per això que pensa que si Carrizosa no és autoconscient d’haver tingut una actitud masclista se li hauria de fer veure. A banda, apunta la diputada, els servidors públics han de tenir un comportament modèlic que el portaveu de Cs no ha tingut.

Laura Borràs, per la “tolerància zero”

En la seva intervenció, Carrizosa també va fer al·lusions a la diputada de JxCAT al Congrés de Madrid Laura Borràs. La diputada de JxCAT a les Corts espanyoles ha compartit amb ‘El Món’ la seva opinió sobre l’incident del Ple del Parlament: “És intolerable que es puguin produir desqualificacions com les que va fer el senyor Carrizosa. La violència molt sovint expressada verbalment contra les dones i aquest menyspreu de la seva capacitat també passa perquè públicament un diputat pugui demanar-li explicacions a una diputada sobre qualsevol afer de la privacitat en què haurien de quedar les relacions personals de cadascú”. Borràs opina que “a un home no se li parlaria de la seva dona o la seva parella” i, “en canvi, sistemàticament hi ha qui ho fa respecte de les dones”. Per ella “és una mostra de masclisme rampant”. Sobre si Carrizosa hauria de demanar disculpes, Borràs creu que “les disculpes l’afecten a ell”, però adverteix que “qualsevol altra mena d’acció, amonestació o el que pugi preveure el reglament és el que té a veure amb el nivell de tolerància institucional a aquesta mena d’accions, que jo crec que hauria de ser tendint a zero”.

Els Comuns, per una reacció més “seriosa” de Torrent

La portaveu dels Comuns, Susana Segovia (Europa Press)

La portaveu dels Comuns, Susana Segovia (Europa Press)

Per part dels Comuns, l’incident amb Carrizosa al Plee no és menor i no pot passar per alt. Si precisament la majoria de partits van estar d’acord a presentar una carta de queixa és perquè l’assumpte es considera “greu”. “Estem veient com cada vegada es perden més les formes i el respecte al Parlament, Carrizosa ha anat un pas més enllà i amb la carta demanem advertiments més seriosos des de la presidència”, explica a ‘El Món’ la portaveu parlamentària dels Comuns, Susana Segovia. “El Parlament no escapa a tot el que passa a la societat, el Pla d’Equitat que s’està enllestint ha de garantir que la cambra tingui uns protocols i unes mesures que evitin les violències masclistes”, afegeix la diputada dels Comuns.

El PSC s’afegeix a les crítiques

Qui tampoc opina que el fet sigui un assumpte menor és la diputada del PSC Alicia Romero. En conversa amb ‘El Món’, Romero reclama “més sensibilitat” per part de la Mesa del Parlament per una qüestió com aquesta i considera que hauria de fer “pensar en algunes sancions”. Romero opina que “no es poden acceptar aquestes actituds ni aquestes paraules justament en la setmana contra la violència masclista”. La diputada socialista recorda que els parlamentaris haurien de ser “un aparador” de bon comportament. “Som representants públics fent discursos i després sembla que no som coherents”, lamenta.

La portaveu adjunta del PSC Alícia Romero (Europa Press)

La portaveu adjunta del PSC Alícia Romero (Europa Press)

Romero emmarca el comentari de Carrizosa en la categoria dels “micromasclismes” i subratlla que “cada persona és individual, autònoma i responsables de les seves accions i paraules i no és responsable del que faci algú amb qui tingui una relació determinada”. “Això es fa més amb les dones, però a mi que em valorin pel que sóc jo”, defensa la diputada.

‘El Món’ ha insistit en obtenir una opinió de diputades de Cs o d’algun representant del partit taronja per comentar l’assumpte, però la formació que lidera Lorena Roldán no ha acceptat la petició. Per la seva banda, tant el PP com la CUP han estat consultats, però han preferit no fer comentaris sobre l’afer. La presidència del Parlament de Catalunya tampoc ha atès fins ara les consultes que aquest diari ha traslladat sobre l’assumpte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa