El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Diputació de Lleida es nega a lliurar el romanent a l’Estat
  • CA

Uns quaranta milions. Aquesta és la xifra que la Diputació de Lleida té de romanent pressupostari. Un import que el president de l’entitat municipal, el republicà Joan Talarn, no pensa lliurar a l’Estat tal i com  proposa el govern espanyol en el seu Decret. En declaracions d’aquesta tarda a la 52ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada, Conflent, Talarn ha insistit que “la Diputació de Lleida no té previst amb les condicions actuals fer arribar el seu romanent a l’Estat espanyol”.

 

“Creiem que no és la manera que durant aquests quinze anys, -que, de fet, són 17 perquè comença a partir del 2022-, tinguem hipotecat el romanent de la Diputació que és el romanent dels municipis de la demarcació de Lleida, dels nostres veïns i veïnes”, ha argumentat. “No és lògic, el que ha de fer és l’Estat és derogar la llei Montoro de 2012 i que poguem gastar aquest romanent quan és més necessari; al capdavall són estalvis dels veïns i ara els veïns ens diuen que són necessaris”, ha afegit. “L’Estat pretén que els ajuntaments li cedim el nostre superàvit per finançar aquest mateix Estat que ha permès i finança la fugida d’un borbó amb les butxaques plenes“, ha afirmat Talarn.

 

Segons els números de Talarn, el romanent de la Diputació de Lleida que podrien lliurar a l’Estat és d’uns 40 milions d’euros. Si es cedessin només s’ingressaria a compte, un 35% del romanent cedit, la resta no estaria disponible fins d’aquí 15 anys.

 

Per altra banda, el president de la Diputació sí que ha especificat que s’ha utilitzat una part del romanent que l’Estat permet per la lluita directa contra la COVID. Per exemple, 300.000 euros a l’ajuntament de Lleida per ajudar a medicalitzar hotels on s’hi estan temporers o persones sense llars. Una de les altres mesures de la Diputació ha estat finançar els ajuntaments a l’avançada. Segons ha detallat Talarn, la Diputació cobra molts dels impostos de molts ajuntaments. L’entitat ja ha avançat aquests diners que recuperaran amb el cobrament d’aquests impostos.

 

L’Estat vol aprofitar els 17.000 milions d’euros dels romanents dels ajuntaments per tal que es cedeixin en préstec a l’Estat. Segons el decret, un 35% d’aquests recursos, amb un màxim de 5.000 milions, tornarien durant el curs 2020-2021. La resta, retornarien durant els següents 15 anys. Tot això implica, segons els portaveus municipals d’ERC, que els consistoris no podrien disposar de 12.000 milions d’euros que són seus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa