El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El diàleg PDeCAT-Crida avança, sota la pressió perquè Puigdemont deixi el partit
  • CA

“No s’entenen”, “avancen”, “no van bé”, “les reunions són hermètiques”, “no hi ha previst cap contacte aquest cap de setmana”, “mala peça al teler”. Aquest estol de respostes conformen el resum exprés de l’estat de les converses entre el PDeCAT i la Crida Nacional, segons diverses fonts del partit de David Bonvehí, de la Crida i altres consultades per ‘El Món’ aquest divendres. Les dificultats en la reordenació de l’espai que aglutina JxCAT es fa evident i la resolució no sembla fàcil.

Altres fonts de l’entorn de JxCAT asseguren que les converses no acaben de donar fruits perquè la Crida no accepta la proposta del PDeCAT de fer una coalició en lloc de fusionar-se sota un mateix paraigua. Les mateixes fonts opinen que les resistències del PDeCAT s’expliquen perquè el partit es vol assegurar un nombre elevat de càrrecs i pretén no assumir tota la càrrega dels presumptes casos de corrupció que l’esquitxen.

Una alternativa a la coalició que la Crida d’entrada rebutja seria la creació d’una estructura nova que permeti inscriure’s a un espectre ampli de persones, que superi l’entorn al qual encara milita Carles Puigdemont i faci sentir més còmode figures independents o provinents d’altres espais.

Segons fonts consultades per aquest diari, el president a l’exili és partidari de superar la cotilla del PDeCAT i ha comunicat a diferents col·lectius que li donen suport —com és el cas d’Esquerra Independentista—, i fins i tot al mateix partit on milita, que estaria disposat a desvincular-se’n.

Primàries?

Aquesta és una proposta que ja va fer el conglomerat d’independents que aplega Acció per la República a través d’un manifest setmanes enrere. Consultat per ‘El Món’, un dels membresdel partit, Agustí Colomines, han insistit en la necessitat que Puigdemont lideri un moviment ampli i ha apostat per celebrar unes primàries, com ha defensat tambe aquesta setmana el conseller Damià Calvet. Ara bé, en opinió de Colomines el candidat “no pot ser ningú vinculat al PDeCAT, ni d’ara ni d’abans”.

Fonts del PDeCAT han explicat a ‘El Món’ que les converses avancen i que probablement s’arribi a algun acord la setmana vinent. Durant el cap de setmana no hi ha previst cap contacte, asseguren.

Aquests moviments entre el PDeCAT i la Crida es produeixen en paral·lel a un altre moviment de peces en el camp del catalanisme conservador. Aquest dissabte la plataforma El País de Demà, que aplega sensibilitats properes a l’exsenadora per JxCAT Marta Pascal mantidrà una trobada en la qual podria decidir el seu salt a la política com a partit. En aquest espai també s’hi podria encabir Units per Avançar de Ramon Maria Espadaler, que ja va manifestar dies enrere que buscava alternatives al PSC.

Algú de l’entorn de Puigdmeont celebra que una oferta catalanista conservadora acabi cristal·litzant, una opció de “dreta, autonomista i que somniï amb la independència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa