Demòcrates per Andorra guanya les eleccions al Consell General per majoria absoluta

Toni Martí serà el cap de govern d'Andorra de la cinquena legislatura

Demòcrates per Andorra ha guanyat les eleccions al Consell General d'Andorra amb una clara majoria absoluta obtenint 23 consellers dels 28 que conformen el consell. El fins ara cap de govern i candidat del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, ha obtingut cinc consellers davant dels catorze que havia obtingut l'any 2009, en què va poder formar govern.

Andorra pel Canvi, la tercera força del país, ha perdut els tres consellers que havia obtingut l'any 2009 i s'ha quedat sense representants al consell. Així, la nova plataforma política hereva de Coalició Reformista i Partit Liberal Andorrà formarà govern després dels dos anys de govern socialdemòcrata.

 En el vots nacionals, els demòcrates han obtingut 8.553 vots, que suposen vuit representants al Consell. Per la seva banda. el PS ha obtingut 5.397 vots i perd un representant respecte a les eleccions de fa dos anys en què va obtenir sis consellers.

Els socialistes han estat castigats pels electors andorrans i han passat de rebre 6.610 vots, el 45,03%, a rebre en aquestes eleccions 5.397 vots, que suposa un 34,8%% dels vots. Aquests han estat els pitjors resultats obtinguts pel PS al llarg de la seva història.

La participació a les eleccions del Consell General d'Andorra ha estat del 74,14% i no ha superat el 75,3% del 2009. Un total de 16.201 votants han concorregut a la crida electoral d'aquest diumenge. Per parròquies, la que ha obtingut un índex més alt de participació ha estat Ordino amb un 81,80% i la de participació més baixa ha estat Andorra la Vella amb un 68,52%.

Demòcrates per Andorra

Demòcrates per Andorra és una plataforma política que s'ha format per a concórrer aquestes eleccions. La plataforma ha aglutinat diferents idearis polítics, abans enfrontats, i han elegit com a cap de llista el fins fa poc cònsol major d'Escaldes-Engordany, Toni Martí.

Moltes veus al Principat han dit que Demòcrates per Andorra és l'hereva de la Coalició Reformista, a l'oposició la passada legislatura, i del Partit Liberal d'Andorra, que havia exercit el govern durant catorze anys.

El pròxim cap de govern d'Andorra, Toni Martí, ja havia format part del Consell General com a conseller general entre els anys 1994 i el 2003 pel Partit Liberal.

 
 

Comentaris