Dels dos milions del PSC als 30.000€ de Front Republicà: el preu del 28-A a Catalunya

ERC i JxCat han tingut una despesa electoral d'1,6 i 1 milió d'euros, respectivament, mentre els 'comuns' se n'han gastat una mica menys de 400.000

Debat a TV3 pel 28-A
Debat a TV3 pel 28-A | CCMA

 

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha estat la formació que ha gastat més a Catalunya en la campanya de les eleccions espanyoles del 28-A. En concret, hi ha invertit 2.173.173 euros, molt més que a les darreres eleccions al Congrés dels Diputats, el juny de 2016, on la seva despesa electoral va ser d'1,5 milions d'euros. Esquerra Republicana, en canvi, manté una despesa gairebé idèntica a la de l'última contesa, amb 1.649.550 euros. Junts per Catalunya, que es presenta a les Corts espanyoles per primera vegada, si més no amb aquesta marca, ha gastat un milió d'euros en la seva campanya; i els 'comuns' han destinat a aquesta cursa electoral un total de 393.000 euros. Front Republicà, per la seva banda, ha fet la seva campanya amb un total aproximat de 30.000€. Ni Ciutadans ni el Partit Popular no han facilitat les dades de la seva despesa electoral a Catalunya sinó que ho han fet només per a tot l'estat espanyol: 6,5 milions d'euros en el cas del partit d'Albert Rivera i, en el del PP, més de quinze milions.

 

 
PSOE Vall d'Hebron
El poliesportiu de la Vall d'Hebron durant l'acte de campanya del PSC-PSOE amb Pedro Sánchez | A.S.

 

Dels més de dos milions d'euros que ha gastat el PSC aquesta campanya, més d'un milió s'ha destinat a enviaments postals, 513.000€ a l'organització d'actes i 401.000€ en publicitat, a més de 156.000€ en producció de campanya i despeses d'impremta, 37.000€ de costos financers i 24.700€ en concepte d'"altres despeses". Durant la darrera campanya per unes eleccions espanyoles, les del 26-J de 2016, la despesa dels socialistes catalans va ser de 1.423.000 euros, 801.000 dels quals van ser gastats en trameses electorals. Pel que fa a Ciutadans, s'ha gastat 6,5 milions d'euros per a la campanya a tot l'Estat i al PP la factura li puja fins als 15 milions sumant la campanya del líder dels populars, Pablo Casado, i la de cada província. Cap dels dos partits ha facilitat la xifra del que els ha costat la campanya a Catalunya. 

 

 

Esquerra Republicana, per la seva banda, ha pressupostat 1.649.550€ per a la campanya del 28-A, dels quals 850.000 s'han invertit en l'enviament per correu de trameses electorals, una xifra molt semblant a la que van presentar per a les darreres eleccions espanyoles, un total aproximat d'un milió i mig d'euros, i que només ha augmentat lleugerament per a aquests comicis. El pressupost de Junts per Catalunya en aquesta cursa electoral, d'altra banda, és d'un milió d'euros, que inclouen les despeses de la propaganda electoral que han enviat per correu postal. En aquest apartat de la campanya, la formació ha segmentat el seu electoral i ha prioritzat la ciutadania adulta per fer més eficient la seva despesa. Des de JxCat afirmen que han fet una campanya "austera" i "d'un baix cost".

 

 

 

El pressupost dels 'comuns' arriba als 393.000 euros, gairebé 250.000 euros destinats a despeses ordinàries i 143.000 euros per l'enviament de propaganda electoral per correu postal. En Comú Podem assegura que assumeix tota la despesa amb recursos propis aportats pels partits que formen la coalició, donacions, microcrèdits i amb la bestreta pels resultats obtinguts en les darreres eleccions. Per acabar, Front Republicà només ha disposat d'uns 30.000€ per a la seva campanya electoral, la majoria dels quals han estat aconseguits gràcies a una campanya de micromecenatge.

 

Comentaris