Delgado abandona un acte a Mauthausen per mencionar els 'presos polítics'

Torra aplaudeix el discurs de la directora general de Memòria Democràtica

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha abandonat un acte de la Generalitat per commemorar l'alliberament del camp d'extermini de Mauthausen quan la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, ha qualificat els líders independentistes actualment tancats a Soto del Real de 'presos polítics'. Domènech ha recordat que la placa d'homenatge de la Generalitat va ser col·locada fa dos anys pel llavors conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que des de llavors ha passat "440 dies a la presó". La presència de la representant de l'executiu espanyol a l'homenatge del Govern i Amical de Mauthausen no estava prevista. La ministra ha afirmat que es tractava d'una "expressió d'exclusió".

 

En el seu discurs, Domènech ha afirmat que dels 730 dies transcorreguts des de la col·locació de la placa que homenatja els que van patir la deportació als camps d'extermini, Romeva n'ha passat més de la meitat a la presó. "Com sabeu, l'acompanyen en la trista condició de presos polítics set membres més del Govern català i dos líders de la societat civil, a banda dels set representants del poble català que són a l'exili", ha precisat. La directora general de Memòria Democràtica ha afirmat que va ser el Govern que "avui està a la presó i a l'exili" és el que va donar un "nou impuls" a les polítiques públiques de memòria de la Generalitat.  Fonts de justícia han afirmat que homenatges com el d'aquest diumenge serveixen per reivindicar la tolerància "en un sentit ampli", la llibertat d’expressió, el dret a la discrepància i "l’intercanvi educat de punts de vista". "Per dialogar, cap capacitat i voluntat d’escoltar els altres", han precisat les mateixes fonts.

 

 

Per contra, la ministra ha afirmat que es tractava d'una "expressió d'exclusió" de la Generalitat que "contravé l'esperit que es va forjar" a Mauthausen. "Per Espanya és molt important la defensa d'aquests valors essencials i que reforcen la democràcia. Espanya amb tots els espanyols, els andalusos, catalans, extremenys, valencians, aragonesos....tots estan representats en aquest camp i qualsevol expressió d'exclusió xoca amb aquests valors", ha afirmat.

 

En canvi, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït el gest que la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, recordant els "presos polítics". "El fet que fa dos anys el conseller Romeva hi fos present i que avui no hi sigui demostra que és un pres polític de l'estat espanyol i és un acte de dignitat esmentar-lo i recordant-lo", ha precisat. El president també ha posat en valor que Catalunya hagi posat en valor ser present en l'homenatge als republicans morts al camp d'extermini

 

Comentaris