Les defenses pulveritzen Baena

Tres interrogatoris destrossen els atestats incriminatoris contra la cúpula d’Interior

Carnisseria dels atestats. Així es pot definir la declaració d’aquest dilluns del tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena,  en el judici contra la cúpula d’Interior que se celebra a l’Audiència Nacional. Les tres defenses han esmolat el sumari i l’enginy i han demostrat ofici. Baena que s’ha expressat caòticament en l’interrogatori del fiscal Pedro Rubira barrejant mails de Josep Maria Terricabras amb apunts o percepcions personals no ha aguantat l’envestida de les defenses. Preparades i amb el sumari al cap han desmuntat els artificis de Baena amb els seus atestats. Han demolit la instrucció del cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya.

 

 

A primera hora, ha estat el torn del fiscal Rubira. Amb el seu estil desmenjat ha intentat una jugada bruta. Però li ha sortit el tret per la culata. Ha volgut col·lar dues proves documentals per la porta del darrera, però la magistrada Concepción Espejel li ha parat els peus. Finalment, no n’ha admès cap de les dues. Ara bé, Baena ha llegit dos paràgrafs d’una d’aquestes proves. Un mail que hauria enviat a la seva secretària per escriure una carta a “l’intendent Trapero”. Aquest document acreditava, segons Baena, una “reunió secreta” entre Josep Lluís Trapero i Carles Puigdemont.

 

Però, la lletrada del Major ha desplegat una ofensiva intensa que ha atabalat Baena. Fins al punt, que la carta llegida se li ha girat en contra al tinent coronel. L’ha llegit directament del català amb una manipulació de la traducció clau. On hi deia “et vaig dir” hi posava “vaig dir”. Baena no sabia on mirar i el fiscal suava. Ni reunió, ni secreta ni res que se li assembli.

 

Un cop descol·locat Baena ha perdut la seguretat de jugar a casa i dels seus arguments. Tubau metòdica i hàbil ha anat repassant els atestats i les afirmacions que s’hi fan. El segon gran cop és quan li ha fet reconèixer que havia lliurat un atestat, el del cinc d’octubre de 2017, abans a la fiscalia que a l’Audiència Nacional. Ha estat definitiu quan també ha constatat que algunes de les informacions dels atestats ajudaven a la defensa del Major. Concretament quan en un d’ells assegurava que era “justificable” que passés informació als seus superiors polítics.

 

 

Delmat per l’interrogatori de Tubau han arribat la resta de lletrats. Especialment inspirats i cadascú amb el seu estil, Cristobal Martell, per Pere Soler, i Fermín Morales, per Cèsar Puig, han rematat la feina. L’estrada semblava un escorxadors dels informes policials.  Baena havia de respondre d’on treia de l’Enfocats que el director general de la Policia fos membre del “comitè executiu del procés”. Martell ha estat rodó quan Baena ha confessat que “no havien pogut detectar res a Soler per no subministrar materials als Mossos per impedir el referèndum”.

 

Morales ha recollit la pilota i li ha colat els dos gols que volia a un porter amb els braços abaixats. L’advocat de Puig ha incidit perquè només recollia quatre mails de Puig a Josep Maria Jové. Uns correus que informaven de l’actuació dels Mossos el 19S. No ho ha sabut justificar. I menys quan amb traça Morales li ha recordat que els mails els va enviar quan ja era “públic” l’escorcoll a Unipost i fins i tot, la delegació del govern espanyol, havia emès una nota de premsa i tot.

 

 

Els defensors i el Major Trapero han sortit satisfets de l’interrogatori. Algun esbossava algun somriure. El balanç ha estat espectacular. El Major i Jordi Sànchez només van parlar el 20S. Cap contacte acreditat entre Trapero i el Govern per facilitar el referèndum. Soler i Puig només apareixen en el relat màgic del tinent coronel. Mala praxis policial passant documents primer a la Fiscalia que al Jutge que els ordena. I un clamorós “no em van deixar” quan ha lamentat que no va poder punxar el telèfon de Trapero. Fins i tot, els mails aportats a la causa han estat contextualitzats i li han tret el sentit incriminatori o Baena no ha tingut cap mirament per passar la pilota als seus inferiors. 

 

El testimoni d’avui només ha constatat que es van forçar fets per crear un relat. La malvolença cap al Major ha acabat de contaminar un sumari que no s’aguanta per enlloc. Tot indica que seria com seria el dispositiu de l'1-O, però el testimoni ha deixat clar que la Prefectura no va ajudar al procés. Al final tot eren conjectures, percepcions i deduccions. 

 

Comentaris