El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les defenses de la cúpula d’Interior, contra la “cosa jutjada”
  • CA

Dilluns s’encara la recta final del judici a la cúpula d’Interior. Seran tres dies on el ministeri fiscal i les defenses exposaran els seus informes finals després de rebaixar la qualificació del delicte de rebel·lió a sedició i amb una alternativa de desobediència sense cap pena de presó. Una exposició raonada, en base la prova practicada, per poder argumentar les peticions de pena que superen els deu anys de presó. Però també serà el torn de les defenses que hauran d’explicar en els seus informes finals que la conclusió a la que ha d’arribar el tribunal és que els acusats mereixen una absolució amb totes les de la llei.

 

Però, a més de la prova practicada, les defenses estan amatents al concepte de “cosa jutjada” que previsiblement utilitzaran els fiscals Pedro Rubira i Miguel Ángel Carballo. És a dir, argumentar al tribunal que presideix Concepción Espejel que els fets pels que són acusats estan provats a la sentència del procés dictada pel Tribunal Suprem que determina els fets com un delicte de sedició. Els advocats Cristobal Martell, Olga Tubau i Fermín Morales treuran punta al llapis per abstreure els seus clients del relat del Suprem.

 

La defensa, però, organitzada i molt treballada estratègicament, ja té preparat l’argumentari per entendre que el relat fàctic del Suprem no afecta als processats el Major Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l’exsecretari d’Interior, Cèsar Puig i el director general de la Policia, Pere Soler.  L’encarregat d’exposar aquesta exclusió és l’advocat de Soler. Martell és un autèntic especialista en aquesta matèria. De fet, fa cinc mesos va guanyar un casa a voltes amb la Universitat de Barcelona tot i les al·legacions dels fiscals sobre cosa jutjada.

 

Martell coneix molt bé aquesta doctrina i el debat jurídic al seu voltant. El lletrat de l’exdirector general de la Policia entèn que les conclusions i els fets recollits en la sentència redactada per Manuel Marchena no afecten als processats per l’Audiència Nacional. “La sentència del Suprem no té efectes de cosa jutjada sobre la concreta participació dels acusats”, explicava Martell a les sortides de les vistes.

 

Un argument compartit i ampliat per Olga Tubau dilluns d’aquesta setmana quan valorava la rebaixa de la petició de condemnes de la fiscalia. En aquest sentit, argüeix que la sentència de Marchena “té efectes sobre la qualificació del fets”, és a dir, “un tribunal no pot dir que el que va passar el 20 de setembre o el Primer d’octubre de 2017 no és una sedició”. “Ara bé, l’Audiència Nacional el que valorarà ha de ser la concreta conducta del Major Trapero i la intendent Laplana així com del secretari Puig i el director Soler, en aquests fets”, afegeix Tubau.

 

En aquest marc, les defenses estan convençudes que els fets recollits a la resolució del Suprem no els afectaran. “Els magistrats podran dir que els acusats no ha estat la participació en aquest delicte de sedició i, per tant, els ha d’absoldre perquè no té proves que hi pogués haver un concert de voluntats entre ells i els condemnats del tribunal del Suprem”, conclouen els defensors.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa