El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La defensa de Torra demana al TSJC “aturar l’anomalia democràtica” del judici
  • CA

Passaven pocs minuts de les vuit del matí quan centenars de persones s’apinyaven als voltants del Palau de Justícia de Barcelona. Volien acompanyar el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, al judici per desobediència que avui s’encetava a la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Entitats, Govern, partits i ciutadans s’hi han aproximat per fer costat al president en el judici que ha de valorar si Torra va desobeir la Junta Electoral Central (JEC) en no despenjar els llaços grocs ni la pancarta de solidaritat amb els presos polítics del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral del 28 d’abril.

La vista ha començat amb el ritual propi d’un Procediment Abreujat. El lletrat de l’administració de justícia ha llegit l’acusació i el relat dels fets de la instrucció i s’ha obert pas a les qüestions prèvies. La fiscalia, a mans i veu del fiscal en cap de Catalunya, Francesc Bañeras, ha demanat la incorporació de documental. En canvi, la defensa lletrada de Torra, formada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, ha demanat la nul·litat de les actuacions per vulneració de drets fonamentals.

En una exposició contundent, llarga i densa ha acusat fins i tot un dels magistrats del Tribunal, Joaquín Gadea, d’anar a 13Tv a estripar el president de la Generalitat i la seva relació amb la magistratura. “Això és una anomalia democràtica, això cal frenar-ho; tenen una oportunitat històrica per salvar el sistema democràtic”, ha advertit Elbal. També ha acusat al president del Tribunal, així com el del TSJC, Jesús Maria Barrientos, de fer declaracions contra els llaços grocs o d’abandonar un acte al Col·legi d’Advocats, quan el president del Parlament, Roger Torrent, va parlar de presos polítics.

En aquesta línia la defensa de Torra considera que no hi ha delicte, i en canvi, hi ha indefensió. Així mateix acusa al Tribunal d’estar “contaminat” en aquesta causa. Per altra banda, entèn que hi ha una vulneració de drets en tant que és “evident i palmari que Torra serà condemnat”. Seguidament, el judici s’ha suspès durant 15 minuts. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa