El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Defensa es gasta 2.100 milions en blindats “d’alt nivell de mortalitat” sense concurs
  • CA

2.083.275.262,81 euros per 348 vehicles blindats de combat 8×8 “d’alt nivell de mortaldat” seran adjudicats directament i sense concurs públic pel ministeri de Defensa. Tot gràcies a que es tracta d’una compra que “afecta als interessos essencials de Defensa i Seguretat Nacional” i per tant, queda exclosa perquè en cas contrari “resultaria necessari revelar informació contrària als interessos essencials de la Seguretat”. Una decisió que va prendre el Consell de Ministres del passat 12 de juliol, avalada per un informe de Defensa que El Mundo ha difós aquesta setmana. La principal beneficiària de l’operació l’empresa Santa Bárbara Sistemas, ara filial de la nord.americana General Dynamics.

 

 

Aquesta compra ve de lluny i té la seva història. Concretament es remunta al juny de 2007 arran de l’atemptat que les tropes espanyoles destinades al Líban van patir un atemptat, amb un balanç de 6 militars morts. Un sinistre que va constatar, segons Defensa, “la vulnerabilitat dels vehicles” utilitzats per l’exèrcit espanyol. L’aleshores ministre de Defensa, José Antonio Alonso, va impulsar un programa de substitució, renovació i unificació de blindats sobre rodes. Un programa que va continuar Carme Chacón. Així el primer antecendent de l’actual contracte va ser el dos de novembre de 2007, quan l’executiu espanyol va aprovar el “Pla de Renovació de les Forces Armades” en el que s’incloïa la substitució dels Blindats Mitjos sobre Rodes, els clàssics i obsolets BMR. Aquest programa va quedar interromput per la crisi i la manca de finançament.

 

v8

El dibuix maqueta del nou projecte Quico Sallés

Defensa va guardar al calaix el programa però set anys després el va posar sobre la taula. El 31 de juliol de 2015, el Consell de Ministres va aprovar la represa del programa i va signar un contracte de desenvolupament tecnològic del vehicle de combat sobre rodes 8×8, batejat com els VCR 8×8. Com que el programa havia quedat interromput i el govern romania en certa precarietat, el 14 de desembre de 2018, es van modificar els límits de l’article 47 de la Llei General Pressupostària per poder més “compromisos de despesa”. Una maniobra per facilitar al ministeri de Defensa “reprogramar” els “Programes Especials de Modernització de les Forces Armades” que es derivaven de l’adquisició d’aquests 348 vehicles de combat.

 

 

Dotze anys després de la primera pedra, Defensa s’ha sortit amb la seva i, a més, sense haver de treure res a concurs públic. Així ha adjudicat directament a Santa Bárbara Sistemas, i amb la subcontractació d’INDRA i SAPA, el contracte de subministrament d’aquest 348 carros blindats que tindran 13 configuracions per un total de 2.100 milions que l’Estat pagarà en anualitats des del 2019 fins el 2030. Uns vehicles de combat que segons l’estudi tècnic al que ha tingut accés El Món d’abril d’aquest any són “d’alta mobilitat tàctica” i tenen un “alt nivell de mortalitat”.

 

El truc de Defensa per anar cara barraca en l’adjudicació d’aquests vehicles és que considera, i així ho avala un informe intern del ministeri, que aquest “negoci jurídic està exclós de l’àmbit d’aplicació de la Llei 24/2011, d’U d’agost, de Contractes de Servei Públic en els àmbits de la defensa i la seguretat en virtut del seu article 7.1.b d’acord amb la declaració d’afectació als interessos essencials de la defensa i la Seguretat Nacional”. De fet, entenen que de fer-se pel tràmit de concurs “resultaria necessari revelar informació contrària als interessos essencials de la Seguretat”.

 

 

Ara bé, Defensa al·lega que aquest programa “potenciarà la base industrial espanyola” gràcies a l’obtenció d’un “producte nacional, integrat i amb l’autoritat de disseny a Espanya” amb “moltes possibilitats d’exportació per ser molt demandat per altres exèrcits”. Segons el Ministeri, aquest programa generarà 650 llocs de treball directes i 1.000 d’indirectes a través de centres de treball de Sevilla, Astúries, Madrid i Andoain.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa