Defensa es gasta 2.100 milions en blindats "d'alt nivell de mortalitat" sense concurs

L’adquisició de 348 vehicles de combat, protegida per “seguretat nacional”

2.083.275.262,81 euros per 348 vehicles blindats de combat 8x8 "d'alt nivell de mortaldat" seran adjudicats directament i sense concurs públic pel ministeri de Defensa. Tot gràcies a que es tracta d’una compra que “afecta als interessos essencials de Defensa i Seguretat Nacional” i per tant, queda exclosa perquè en cas contrari “resultaria necessari revelar informació contrària als interessos essencials de la Seguretat”. Una decisió que va prendre el Consell de Ministres del passat 12 de juliol, avalada per un informe de Defensa que El Mundo ha difós aquesta setmana. La principal beneficiària de l’operació l’empresa Santa Bárbara Sistemas, ara filial de la nord.americana General Dynamics.

 

 

Aquesta compra ve de lluny i té la seva història. Concretament es remunta al juny de 2007 arran de l’atemptat que les tropes espanyoles destinades al Líban van patir un atemptat, amb un balanç de 6 militars morts. Un sinistre que va constatar, segons Defensa, “la vulnerabilitat dels vehicles” utilitzats per l’exèrcit espanyol. L’aleshores ministre de Defensa, José Antonio Alonso, va impulsar un programa de substitució, renovació i unificació de blindats sobre rodes. Un programa que va continuar Carme Chacón. Així el primer antecendent de l’actual contracte va ser el dos de novembre de 2007, quan l’executiu espanyol va aprovar el “Pla de Renovació de les Forces Armades” en el que s’incloïa la substitució dels Blindats Mitjos sobre Rodes, els clàssics i obsolets BMR. Aquest programa va quedar interromput per la crisi i la manca de finançament.

 

v8

El dibuix maqueta del nou projecte Quico Sallés

Defensa va guardar al calaix el programa però set anys després el va posar sobre la taula. El 31 de juliol de 2015, el Consell de Ministres va aprovar la represa del programa i va signar un contracte de desenvolupament tecnològic del vehicle de combat sobre rodes 8x8, batejat com els VCR 8x8. Com que el programa havia quedat interromput i el govern romania en certa precarietat, el 14 de desembre de 2018, es van modificar els límits de l’article 47 de la Llei General Pressupostària per poder més “compromisos de despesa”. Una maniobra per facilitar al ministeri de Defensa “reprogramar” els “Programes Especials de Modernització de les Forces Armades” que es derivaven de l’adquisició d’aquests 348 vehicles de combat.

 

 

 

Dotze anys després de la primera pedra, Defensa s’ha sortit amb la seva i, a més, sense haver de treure res a concurs públic. Així ha adjudicat directament a Santa Bárbara Sistemas, i amb la subcontractació d’INDRA i SAPA, el contracte de subministrament d’aquest 348 carros blindats que tindran 13 configuracions per un total de 2.100 milions que l’Estat pagarà en anualitats des del 2019 fins el 2030. Uns vehicles de combat que segons l'estudi tècnic al que ha tingut accés El Món d'abril d'aquest any són "d'alta mobilitat tàctica" i tenen un "alt nivell de mortalitat".

 

El truc de Defensa per anar cara barraca en l’adjudicació d’aquests vehicles és que considera, i així ho avala un informe intern del ministeri, que aquest “negoci jurídic està exclós de l’àmbit d’aplicació de la Llei 24/2011, d’U d’agost, de Contractes de Servei Públic en els àmbits de la defensa i la seguretat en virtut del seu article 7.1.b d’acord amb la declaració d’afectació als interessos essencials de la defensa i la Seguretat Nacional”. De fet, entenen que de fer-se pel tràmit de concurs “resultaria necessari revelar informació contrària als interessos essencials de la Seguretat”.

 

 

Ara bé, Defensa al·lega que aquest programa “potenciarà la base industrial espanyola” gràcies a l’obtenció d’un “producte nacional, integrat i amb l’autoritat de disseny a Espanya” amb “moltes possibilitats d’exportació per ser molt demandat per altres exèrcits”. Segons el Ministeri, aquest programa generarà 650 llocs de treball directes i 1.000 d’indirectes a través de centres de treball de Sevilla, Astúries, Madrid i Andoain.

 

 

Comentaris (24)
Montesquieu Fa 6 mesos
¡Enhorabuena!, les han encontrado pareja a los novios de la muerte.
Josep Sierra Roca Fa 6 mesos
El "reino de españa" viu, encara, totalment anclat en el passat junt amb la seva violència histórica.
Eva Fa 6 mesos
Mira tú quina gràcia! La mateixa setmana que surt la proposta de cobrar per utilitzar les autovies per poder pagar el manteniment .
David Fa 6 mesos
Us heu adonat que els tràmits comencen i acaben amb el PSOE al poder? A veure com ens ho justifica ERC, que ara en són molt amiguets.
L'amiguet del Psoe Fa 6 mesos
Vols dir que amiguet del psoe no són els qui li han fet el regal de la dipu ?
vendetta Fa 6 mesos
els colons ews preparan per a fernos mal y naltros ke fem??? donem la bonanit????
L'exèrcit és una altra pota de la màfia neofranquista Fa 6 mesos
La màfia Ñ d'endollats, corruptes i togues prevadicadores. Els que diuen defensar un estat de dret que ells es salten impunement cada vegada que els dona la gana. I que, pel que es va descobrint, la depravació va a més.
Drac Fa 6 mesos
Us heu fixat que les empresses militares están en l'eix Burgos -.Madrid - Sevilla? Us heu fixat que donará treball a molta gent d'aquests zona (felicitats a ells,clar) Is heu fixat que a la part Catalunya - Valencia no hi ha cap empressa militar com Santa Barbara? (Hi ja petites empresas de 2on I 3er.nivell, pero no son estrategiques) Us heu fixat que aquestes inversiones no arriven mai a.Llevant?
? Fa 6 mesos
tant costa tenir callats els nilitars? I què en faran d'aquestes armes? De qui es volen defensar? Ho fan per espantar Catalunya? Recordem els tancs per la Diagonal. Diners molt mal gastats.
Jo mateix Fa 6 mesos
Només de m’acut dir : La mare que els va parir !!
Un de pas Fa 6 mesos
Si es clar, i el motiu urgent i secret no serà defensar la unidad de España? O potser el rei vol la seva comissió de Venda d'armament. 3%...63 milions per al rei, ja pot pagar la carrera a les nenes... Marxem ja Salut i república Aquí I a Ñ
TBO Fa 6 mesos
No hi ha comentaris. T'animes? ............Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
Pebrots Fa 6 mesos
hole tu. Pa cataplines los nuestros!!!!!!!!!!!!!
Els que quan veuen un independentista, parlan de malversacio, aixó, sí que es malversar els diners de tots Fa 6 mesos
Els hospitals fent treballar metges i infermeres en jornades d'infart per manca de diners, les escoles escanyant als professors amb classes fins als topes e incrementatloshi les hores de treball, la assistencia social sota minims,... I vinga gastar milions en armes,... Quina porqueria de país.
TSSO Fa 6 mesos
Més 8.000 dels submarins que no suraven, més 17.000 dels avions al Trump abans de l'1O, més 17.000 més en avions a la Merkel quan el MHP PUIGDEMONT estava près a Alemanya. I l'Aragonès fent retallades i el Rufián prometent la investidura de Sánchez. No tenen remei ni vergonya
Defensa es gasta 2.100 milions en blindats "d'alt nivell de mortalitat" sense concurs. Fa 6 mesos
Els Catalans colaborem a pagar mes de 4.000,- ME cada any per els VASCOS a mes a mes del CUPO, 4.000,- ME que no els hi corresponen !!!
Laie Fa 6 mesos
Y veo que no falta, para redondear la jugada y que se note que es un todo por la Patria, que se hace alusión a la panacea con la que se justifica todo: el negocio generará 650 puestos de trabajo. Por decir que no quede.
odisea Fa 6 mesos
Que verguenza con la gente necesitada que hay ,y se lo gastan en armas.
Pau Fa 6 mesos
Quicuu!ets un crack! Ara treballes d'assesor expert militar? M'alegro per tú...ja que lo de periodista es molt pero a tú!ja Saps....a jurar la constitució i bandera del teu país...(Espanya)i ha treballar d"assesor militar..crack que ets un crack... Bon vent i Bona barca Macu!!!que et farà falta!malalt que ets un malalt i acostumat a les subvencions del govern.... Tic TAC tic TAC....
Maria Fa 6 mesos
Ni l'atur, ni els desnonaments, ni l'habitatge, ni el treball, ni la pobresa, ni la gent gran, ni la sanitat, ni la investigació, ni la caixa de les pensions, .... Res és més important en aquest puto estat que l'armament. Què estem en guerra? No. Però ens continuen robant a la nostra cara. Perquè volem... Només depèn de nosaltres... Només de nosaltres.
Jac Fa 6 mesos
A qui volen assassinar aquesta xusma, perquè a l'estranger no lluiten mai, solament maten gent indefensa i del país.
image/svg+xml