El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Defensa conclou que Moscou potineja a Catalunya per desestabilitzar l’OTAN
  • CA

 

“Moscou aspira a fomentar les desavinences a Catalunya per així debilitar un Estat membre de l’OTAN”. Aquesta és una de les conclusions que recull un informe al que ha tingut accès El Món publicat per l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE), l’organisme del Ministeri de Defensa espanyol que dirigeix el general de brigada Miguel Ángel Ballesteros Martín i que és l’encarregat “d’analitzar les estratègies geopolítiques d’Espanya de seguretat i de defensa”. 

 

El Document d’Investigació 18/2017 del programa “Trabajo de Futuros” i titulat “Anàl·lisi de tendències geopolítiques a escala global”, firmat per l’analista Josep Baqués de la Universitat de Barcelona, s’insisteix en l’interès de Vladimir Putin en influir en el procés català pels seus interessos. Una tesi que ha abonat part de la premsa espanyola, partits com Cs o el PP així com el think tank de l’Estat, el Real Instituto Elcano. 

 

Concretament, en el capítol titulat “Impacte de les dinàmiques geopolítiques a Espanya”, l’IEEE detalla la influència “pacífica” de Xina als ports de Barcelona i pròximament d’Algecires. Fins i tot, el dossier parla de la “Nova ruta de la Seda que passa per Fuenlabrada”.

 

Ara bé, pel que fa Rússia, l’informe és contundent. Assegura que “el Kremlin està aprofitant el órdago catalán per desestabilitzar, per això utilitza una política destinada a generar confusió des de les xarxes socials, en una línia similar a la que va utilitzar per influir en les recents eleccions nord-americanes”.

“Moscou no té interès específic en Espanya, ja que queda massa lluny de la seva àrea d’influència, ni tant sols som depenents del gas naturals rus a diferència del que passa, amb major o menor claredat, al nord dels Pirineus”, concisa el document. “Però Moscou aspira a formenar les desavinences a Catalunya per així debilitar un Estat membre de l’OTAN”, insisteix.

 

El dossier també alerta que aquesta “estratègia es pot repetir en un futur en altres estats europeus (donat que molt pocs són monoculturals) i, per descomptat, pot reproduir al nostre país (vinculat al cas català o altres similars o potencials)”

 

L’IEEE també avisa que la posició de Rússia “és complicada, donat que aquest tipus de reivindicacions de caire nacionalista proliferen en el seu ‘estranger pròxim’ (no sempre en el sentit que li convè a Putin) mentre que encara poden donar-se al si de la mateixa Rússia (caldrà veure com evoluciona la situació de Sibèria)”

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa