El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De ‘referèndum o referèndum’ a ‘democràcia o democràcia’
  • CA
 

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho va voler apuntar en el darrer ple. Això ja no va de referèndum, va de democràcia. Doble missatge a les portes d’una setmana que serà clau en la recta final del full de ruta. Per una banda, per als ‘Comuns’, que asseguren que el Govern no podrà organitzar un referèndum amb plenes garanties democràtiques perquè no té el permís de Madrid, i que la millor estratègia és plantejar una “jornada democràtica” que serveixi simplement per copsar el posicionament dels catalans i, a partir de la resposta, treballar per un futur referèndum acordat amb l’Estat. I per l’altra, per a la comunitat internacional, perquè estigui alerta amb la reacció de l’Estat espanyol des del moment en què s’anunciï la data i la pregunta del referèndum vinculant que té previst convocar la Generalitat. La data més probable és l’1 d’octubre –el 24 de setembre, que s’ajustaria a l’acord amb la CUP de celebrar-lo com a molt tard el setembre de 2017, està descartat perquè Barcelona celebra la Mercè, i el 25 és festiu a la capital-, però TV3 ha apuntat que el 8 d’octubre també és una data que estudia el president. 

Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum | Parlament

 

 

L’anunci de data i pregunta podria produir-se aquest dimecres -tot i que algunes fonts apunten a dijous o divendres-, poques hores després que s’hagi reunit el Pacte Nacional Pel Referèndum, dimarts a la tarda al Parlament de Catalunya. Aquesta reunió no serà del tot plàcida, perquè independentistes i sobiranistes hi arriben fent-se retrets els uns als altres sobre l’ús polític que volen fer del Pacte. Per als ‘Comuns’, el Govern ja ha donat per mort el Pacte perquè ha tirat pel dret després del darrer no de Rajoy, mentre que els independentistes sospiten que els ‘Comuns’ maniobren perquè sindicats i entitats properes a aquesta confluència es neguin a defensar la sobirania de Catalunya per convocar un referèndum després del cop de porta de Madrid.

 

 

En aquesta reunió del Pacte no es preveu que el president comuniqui la data i pregunta, una qüestió que diverses fonts confirmen a El Món que ja està acordada amb la CUP de fa setmanes. Fer-ho significaria restar la solemnitat a l’acte que es vol fer dimecres a Palau, a l’estil del que ja van fer consellers i alts càrrecs del Govern per rubricar el seu compromís amb la celebració del referèndum. Per part del Govern, a més del president, hi assistiran el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

 

Junqueras, Puigdemont i Munté, en l’acte de compromís amb el referèndum | Jordi Borràs

 

 

Davant dels membres del Pacte, Puigdemont podria exposar als assistents la seva estratègia de no tancar la via de l’acord amb Madrid, sinó que sigui Madrid qui la tanqui del tot. És per això que Puigdemont està disposat a comparèixer al Congrés, sempre i quan sigui amb la data i la pregunta ja fixades. “Hem de tallar d’arrel el relat que s’ha muntat des de Madrid en el sentit que ells ofereixen parlar i nosaltres ho rebutgem“, han explicat a El Món fonts pròximes al president. En aquest cas, Puigdemont aniria a Madrid a oferir diàleg, però a partir d’una proposta articulada

“Això va de democràcia”, diu una pancarta de les entitats sobiranistes. | Jordi Borràs

 

 

I diumenge 11 de juny és el dia en què la societat civil organitzada té intenció d’escenificar també aquest pas des del ‘referèndum o referèndum’ a ‘democràcia o democràcia’ com a resposta a l’estratègia de l’Estat de fer creure que votar en un referèndum no és democràtic, però també per contrarestar la postura dels ‘Comuns’, que ha difonen obertament el missatge que el referèndum no tindrà efectes polítics perquè no compta amb l’aval de Mariano Rajoy. A parer de les entitats sobiranistes, però també del Govern i de JxSí i la CUP, el que està en qüestió és fins a quin punt l’Estat l’impedirà per la força o intentarà que el Govern faci marxa enrere posant traves com ara amenaçar funcionaris, presentar querelles contra el Govern i el Parlament i fins i tot contra les empreses que fan les urnes.

 

 

Amb el lema “Referèndum és democràcia”, l’ANC, Òmnium i AMI criden els ciutadans a escenificar el seu suport a les urnes en un acte que es farà a les columnes de Puig i Cadafalch a les 12h, on les entitats ja van fer un acte multitudinari el 13 novembre de l’any passat. “Demostrarem al món que els catalans votarem, digui el que digui, faci el que faci el govern espanyol”, asseguren les entitats, que ja es preparen per a una mobilització permanent per respondre a totes les accions que arribaran de Madrid per aturar el referèndum. L’objectiu és fer una crida als ciutadans que sentin que la democràcia està essent atacada, al marge que vulguin votar ‘sí’ o ‘no’ al referèndum, en clara referència als votants dels ‘Comuns’. 

 

Aquesta concentració es produirà el dia abans de la mobilització convocada per donar suport al secretari quart de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Tal i com ja es va fer amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas i Ramona Barrufet, les entitats també volen donar suport a l’únic membre dels comuns que està encausat pel procés.

 

Xavier Domènech i Ada Colau, líders dels ‘Comuns. | ACN

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa