El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De presos polítics a diputats custodiats, per un dia
  • CA

Nova imatge pel procés sobiranista. De fet, una doble imatge la d’aquest matí al Congrés de Diputats. Per una banda, els diputats electes i alhora presos polítics se’ls ha vist riallers i satisfets de recollir les actes dels seus escons. Per una altra, l’Estat ha mostrat una estampa que fa grinyolar el sistema legal i, sobretot polític, bastit des del 78. Uns diputats electes que representen un milió i mig de vots de catalans han recollit les actes i han signat els documents “degudament escortats per la policia”, per ordre del Tribunal Suprem. Sense més marge.

 

Aquesta és la imatge que s’ha vist, a diferència de la imatge d’entrada i sortida dels presos. La policia ha utilitzat una doble entrada d’un pàrking privat per despistar els mitjans que es romanien apostats davant el Congrés. A més, han entrat en un vehicle, no pas en les furgonetes amb què són traslladats habitualment. El primer a recollir l’acte ha estat Raül Romeva, el senador més votat de Catalunya. Amb prou feines ha pogut dir bon dia a la premsa però sí que ha estat rebut amb aplaudiments i abraçades dels seus companys d’escó.

 

La mateixa imatge s’ha repetit al Congrés. Els quatre diputats presos, -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull-, també sense manilles, han sortit de l’ascensor i, amb un discret segon pla de la policia del mateix Congrés, s’han trobat amb els seus companys de files. “Nuet ets un talismà, sempre que vas per Madrid, surts”, ha comentat Junqueras al diputat de Sobiranistes integrat a la llista d’ERC en referència que també va entrar per ICV-EUiA. “Està al cas de tot”, han constatat els seus companys de files.

 

Per la seva banda, els diputats de JxCAT han lamentat que “hagin tornat a la presó essent diputats malgrat que tenen els seus drets intactes”.  “És una vergonya”, ha assegurat Laura Borràs. “La seva determinació i compromís amb Catalunya està intacte”, ha afegit Borràs. Així mateix, han destacat que la cartera i el material per treballar dels diputats s’ha quedat als despatxos del grup per tal de ser custodiades pels seus companys. Un cop han fet els tràmits, que tot just han trigat una hora, els diputats presos han retornat a la presó sense imatge de sortida.

 

Paral·lelament, des de JxCAT i ERC esperen que sigui la Mesa del Congrés, que tindrà majoria progressista amb la socialista catalana Meritxell Batet a la presidència. Tot apunta que la Mesa demanarà un informe als lletrats del Parlament per tal concretar quines passes seguir per evitar ensurts a Estrasburg. En qualsevol cas, tot apunta que seran suspesos per la Mesa reduint a 346 el nombre de diputats a la cambra. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa