De la suspensió de l'autonomia al referèndum pactat, les propostes dels partits espanyols per a Catalunya

Més de 36,8 milions d'espanyols estan cridats a les urnes | A Catalunya podran votar un total de 5.586.650 de persones, que escolliran 48 diputats dels 350 que hi ha al Congrés

Un home votant en un col·legi electorla
Un home votant en un col·legi electorla | Europa Press

 

Més de 36,8 milions d'espanyols estan cridats a les urnes aquest diumenge 28 d'abril per a triar als seus representants a les Corts Generals, gairebé 400.000 d'electors més que en els comicis generals del mes de juny de l'any 2016. Un total de 350 diputats i 208 senadors i 350 diputats seran escollits. Dels 34,7 milions d'electors que viuen a Espanya, hi ha un milió de dones més que d'homes i són 1.157.196 els joves que votaran per primera vegada. A Catalunya podran votar un total de 5.586.650 de persones, que escolliran 48 diputats dels 350 que hi ha al Congrés -32 a Barcelona, 6 a Girona, 4 a Lleida i 6 a Tarragona.

 

Precisament Catalunya és un dels temes que ha centrat la campanya electoral de PP, PSOE, Ciutadans, Unidas Podemos i VOX durant les últimes dues setmanes. De fet, tots els líders d'aquestes formacions han visitat Catalunya aquests dies, amb l'excepció del de VOX, Santiago Abascal, que no l'ha trepitjat ni una sola vegada. A continuació analitzem quines són les propostes que aquests cinc partits recullen en els seus programes electorals per a solucionar el conflicte català, que van des de la suspensió de l'autonomia a la celebració d'un referèndum pactat.  

 

VOX: Suspensió de l'autonomia

El líder de Vox, Santiago Abascal, durant un acte electoral a la plaça de toros de Las Rozas, a Madrid
El líder de Vox, Santiago Abascal, durant un acte electoral a la plaça de toros de Las Rozas, a Madrid | ACN

 

El partit d'extrema dreta que lidera el basc Santiago Abascal és el més contundent: "Suspensió de l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme i la depuració de responsabilitats civil i penals". Aquesta és la primera de les propostes que es poden llegir en el document "100 mesures per a l'Espanya Viva". Volen també la "il·legalització dels partits, associacions o ONGs que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la Nació i de la seva sobirania", així com "dotar de la màxima protecció jurídica als símbols de la nació, especialment la Bandera, l'Himne i la Corona". Tot això acompanyat de "l'agreujament de les penes per les ofenses i ultratges a Espanya i els seus símbols o emblemes". 

 

També proposen mesures pel castellà i el català: "Cap administració ni particular pot menysprear la llengua comuna de tots, l'espanyol. Molt menys discriminar-la. Cal complir estrictament el mandat constitucional que tots els espanyols tenen dret a utilitzar l'espanyol, i l'haver de conèixer-lo. Suprimir el requisit del coneixement de la llengua cooficial en l'accés a la funció pública de manera que s'eviti qualsevol tipus de discriminació". VOX aposta alhora per la "supressió" dels Mossos d'Esquadra i les altres policies autonòmiques, i la "transformació de l'Estat autonòmic en un Estat de Dret unitari que promogui la igualtat i la solidaritat en comptes dels privilegis i la divisió", amb "un sol govern i un sol parlament per a tota Espanya". 

 

PP: 155 durant el tems que resulti "inexcusable"

El candidat del PP el 28-A i president dels populars, Pablo Casado, a l'acte final de campanya al Wizink Center
El candidat del PP el 28-A i president dels populars, Pablo Casado, a l'acte final de campanya al Wizink Center | ACN

 

El programa electoral dels populars comença destacant que "davant del secessionisme només és possible l'aplicació de la llei, la fortalesa de l'Estat de Dret i la utilització dels mecanismes constitucionals que ens vam donar entre tots". Per al PP, "el cop a l'Estat de l'1 d'octubre va ser també un cop al model autonòmic" i creuen que "per això és necessari recuperar la legalitat, la convivència i la prosperitat a Catalunya i prevenir que des d'altres comunitats o ajuntaments es posi en escac la unitat d'Espanya o la vigència de la Constitució". A més, avisen que "els símbols de l'Estat han de ser respectats, sent necessari reforçar els elements comuns que vertebren la nació, especialment la llengua de tots, l'espanyol".

 

Així, els populars reafirmen el seu compromís "amb la unitat d'Espanya, la Constitució de 1978 i el model autonòmic que consagra, la democràcia parlamentària, el vincle amb la Unió Europea i els valors de llibertat i igualtat de tots", i asseguren que reforçaran la presència de l'Estat en totes les comunitats autònomes. "Amb l'objectiu de recuperar la legalitat constitucional, i per a protegir el correcte exercici de l'autonomia a Catalunya, d'acord amb el procediment previst en l'article 155 de la Constitució espanyola, aplicarem, pel temps que resulti inexcusable, quantes mesures siguin necessàries", avisen, i afegeixen que "vetllarem amb especial atenció per un adequat exercici de les competències en educació, règim penitenciari, mitjans públics de comunicació i hisenda pública".

 

Alhora, volen reformar el Codi Penal "per a tornar a tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum il·legal i reformarem la Llei de l'Indult per a prohibir-lo en els casos de delictes de rebel·lió i sedició", i també aprovar "una llei de símbols nacionals que defensi la convivència i la neutralitat institucional". A més agreujaran les sancions per a "les autoritats que incompleixin l'obligació d'exhibir la bandera nacional en els edificis oficials o l'obligació que el retrat del Cap de l'Estat presideixi els salons de Plens municipals". Finalment, la intenció dels populars és promoure "la Festa Nacional del 12 d'octubre en el conjunt de la societat espanyola i impulsarem activitats entorn d'ella en tots els centres escolars espanyols".

 

Ciutadans: 155 "de forma immediata"

Albert Rivera ha estat aquest dijous a Barcelona en el míting de Ciutadans
Albert Rivera i Inés Arrimadas en un míting de Ciutadans a Barcelona | Cs

 

La formació que lidera Albert Rivera també parla de Catalunya en el seu programa electoral. El primer dels punts ja parla de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: "Aplicarem el 155 fins a assegurar el restabliment de la Constitució a Catalunya per a garantir la convivència entre tots els catalans, així com el respecte a les lleis i les sentències judicials. No podem tolerar per més temps que Torra i els separatistes utilitzin les institucions públiques per a sembrar l'odi i l'enfrontament entre els catalans". Per això, insisteixen, "plantejarem l'aplicació de l'article 155 de forma immediata per a garantir la convivència a Catalunya, la neutralitat dels espais públics i l'acatament de la Constitució per part de la Generalitat". Proposen també "actualitzar el delicte de sedició i rebel·lió en el Codi Penal". Un altre objectiu de la formació taronja és "Impedir que els que s'escapin de la justícia puguin presentar-se a les eleccions i/o beneficiar-se dels diners de tots". 

 

Ciutadans promet que garantirà "que es pugui estudiar, treballar i retolar el teu negoci en espanyol en tota Espanya" i que el coneixement d'una llengua cooficial autonòmica mai serà una barrera per a accedir a una ocupació pública a Espanya". A les escoles, volen incloure "una assignatura sobre la Constitució espanyola, troncal i avaluable a tota Espanya i posarem fi a l'adoctrinament nacionalista a les escoles". Però també proposen reformar el Tribunal Constitucional "per a reforçar la seva capacitat d'actuació a l'hora d'assegurar el respecte a la Constitució". En relació a la Constitució, el partit d'Albert Rivera assegura que l'actualitzaran "per a garantir que Espanya sigui una nació de ciutadans lliures i iguals". També defensen una llei electoral "més justa i igualitària perquè Espanya no depengui dels que volen trencar-la" i "un finançament autonòmic més just i transparent".

 

 

PSOE: "Integració de la pluralitat" i "impuls de l'autogovern"

Pedro Sánchez durant l'arrencada de la campanya electoral del 28-A a Dos Hermanas, a Sevilla
Pedro Sánchez durant l'arrencada de la campanya electoral del 28-A a Dos Hermanas, a Sevilla | ACN

 

El programa electoral dels socialistes espanyols fa referència en un dels seus punts al "model territorial", on es recull que "davant la crisi actual del model territorial, derivada del creixement de les aspiracions independentistes a Catalunya, davant la inacció del Govern del PP, ens correspon liderar la cerca d'una sortida a aquesta crisi". En aquest sentit, el PSOE aspira "a un funcionament més integrat del model, de manera que la majoria de la població de tots els territoris se senti partícip", i recorda que ja fa anys que el partit que lidera Pedro Sánchez es va comprometre s'ha a "les reformes necessàries per a un nou impuls de l'autogovern". Així, consideren que "si les nostres propostes haguessin estat aplicades no ens trobaríem en la situació actual però, en qualsevol cas, el model territorial del PSOE continua sent l'únic camí viable per a superar l'actual crisi". "Ni des del dret d'autodeterminació ni des d'un estat d'excepció territorial amb caràcter permanent a través de l'article 155 CE, pot construir-se el futur", asseguren.

 

Els socialistes creuen que "l'Espanya de les Autonomies ha de continuar avançant cap a un model d'Estat cada vegada més capaç d'integrar la pluralitat, i en el qual la diversitat, la igualtat i la solidaritat siguin valors compatibles", i reivindiquen "el paper del govern central en l'efectivitat de la igualtat i la cohesió, des de la lleialtat a l'exercici de les funcions que la Constitució habilita a les comunitats autònomes". Aposten també per "la participació de les comunitats autònomes en les actuacions i decisions del Govern d'Espanya, la qual cosa afavoreix una autèntica integració". També advoquen pel "reconeixement de les singularitats dels diferents territoris en els seus propis Estatuts d'Autonomia". 

 

Unidas Podemos: referèndum pactat

El líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, durant un míting a Barcelona
El líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, durant un míting a Barcelona | ACN

 

El partit que lidera Pablo Iglesias porta en el seu programa electoral un referèndum pactat a Catalunya. Però dels 264 punts que té el text, només un fa referència explícita a Catalunya. És el número 256 que proposa una "resolució democràtica del conflicte català". "La gestió viable del conflicte a Catalunya passa per construir un procés de reconciliació que permeti el diàleg i arribar a acords", assegura Unidas Podemos al programa electoral i, per això, aposten per "un referèndum pactat" en el qual la formació morada "defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya".

 

 

Comentaris