De Gispert demana un front comú català a Madrid

La presidenta del Parlament diu que s'ha de superar la política de "peix al cove" i "el cansament infinit"

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha instat els partits catalans a imitar el País Basc i fer un front comú a Madrid després de les eleccions generals per forçar un pacte fiscal entre l'Estat i la Generalitat semblant al concert econòmic.

En una entrevista d'Europa Press, De Gispert ha considerat que la classe política catalana ha d'imitar la basca ja que entre nacionalistes, populars i socialistes "sempre hi ha hagut un consens, fos qui fos el lehendakari" sobre el concert econòmic.

Segons De Gispert, el pacte fiscal ha de plantejar-se la següent legislatura espanyola i és de vital importància que el guanyador de les eleccions generals, sigui el PP o el PSOE, no tingui majoria absoluta i depengui de pactes amb altres forces: "Tal com estan les coses és important que no n'hi hagi".

Superar "el peix al cove"

De Gispert ha defensat una nova etapa per a l'autogovern català, en què se superi el 'peix al cove' i el "cansament infinit" provocat per la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC).

"És important que Espanya pregunti a Catalunya com es pot sentir còmoda dins de l'Estat. Durant 30 anys Catalunya ha fet molts esforços per ser compresa i ha estat solidària", ha manifestat la democratacristiana. "Espanya ha d'adonar-se que si vol que Catalunya se senti satisfeta, ha de fer gestos", ha concretat.

De Gispert ha defensat un nou pacte entre Catalunya i la resta d'Espanya basat en la bilateralitat en el qual es reconegui la singularitat catalana: "Volem que se'ns reconegui la nostra diferència per nosaltres mateixos, no en relació amb els altres", ha afirmat en referència a la resta d'autonomies i en descarta el 'cafè per a tots'.

El missatge de Catalunya al Govern espanyol que emergeixi després de les generals ha de ser clar: "Fins aquí hem arribat, el camí ha de ser un altre i cal buscar vies que ens permetin aquesta diferenciació".

 
 

Comentaris