El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
David Pérez (PSC) diu que el TC “obligava” a “impedir” la resolució sobre el referèndum
  • CA

 

 

El secretari segon de la Mesa del Parlament, David Pérez (PSC), ha explicat aquest divendres que, segons ell, les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) “obligava” aquest òrgan de la cambra catalana a “impedir o paralitzar” les iniciatives parlamentàries que fessin referència a un referèndum unilateral d’independència, incloses les resolucions del debat de política general del passat 6 d’octubre. “La sentència del TC era claríssima, hi havia resolucions que no es podien aprovar de camp manera, i per això hi vam votar en contra”, ha concretat. Per això, ell no va tenir en compte el reglament del Parlament que ho permetia, ja que considera que el TC està per sobre.

Després de declarar com a testimoni poc més d’una hora davant de la magistrada del TSJC que instrueix la causa contra els cinc membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, i després que ho fes el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, Pérez ha explicat als periodistes que considera que la llibertat d’expressió dels diputats segueix “viva”, però hi ha “la necessitat òbvia de complir les lleis i resolucions, obligació que tenen tots els polítics”. “Hem vingut a dir el que ja hem dit, la nostra posició a la Mesa, i el que hem fet durant tot el procés i perquè hem actuat com hem actuat”, ha conclòs, afegint que ha “posat llum sobre el tema”. 
 

Fonts de la defensa han explicat que tant Pérez com Espejo-Saavedra consideren que el mandat del TC s’havia d’aplicar directament i de forma “incondicional”, sense tenir en compte el reglament de la cambra o altres legislacions i drets fonamentals. Per això, consideren que tots dos van “dimitir de la seva funció parlamentària”. Les mateixes fonts també han explicat que la fiscalia ha posat d’exemple algun precedent on la Mesa de la cambra ha fet una valoració política d’alguna iniciativa parlamentària, per tal de demostrar que aquest òrgan sí que pot discriminar quines iniciatives segueixen el curs parlamentari i quines no més enllà de la seva formalitat.
 

Els propers en declarar com a testimonis seran el delegat del govern espanyol a Catalunya i exportaveu del PP al Parlament, Enric Millo, i el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, el proper 7 de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa