La CUP veu risc de desmobilització pel "gir a la centralitat" d'ERC

Mireia Vehí considera difícil que participin en una taula de diàleg "buida de contingut"

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha alertat que el "gir a la centralitat" d'ERC i un eventual acord que suposi la investidura de Pedro Sánchez (PSOE) com a president del govern espanyol pot tenir conseqüències negatives com la desmobilització del moviment independentista.

En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que la CUP defensa aconseguir drets per mitjà de la desobediència, però considera que l'estratègia d'ERC va ara en un altre sentit: "ERC està en un procés d'ocupar l'espai central d'aquest país. Pensem que aquesta construcció de partit pot afectar negativament les necessitats d'aquest país. Que generi desmobilització".

La diputada ha analitzat l'estratègia dels republicans, que considera que basen en què un govern del PSOE donarà una estabilitat a l'Estat que "repercutirà de manera positiva al poble català, tant en la consecució del dret a l'autodeterminació com en les persones represaliades", però ella creu que no serà així. Vehí dona suport a la seva reflexió amb la reunió que van mantenir el 17 de desembre amb la sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i amb el secretari general del grup socialista, Rafael Simancas, en què van constatar que els socialistes "són com una paret en relació al dret a l'autodeterminació i l'amnistia" als condemnats pel procés independentista.

Per als cupaires, l'eventual acord ERC-PSOE per a la investidura segueix "la lògica del xantatge de la repressió, perquè no és una dinàmica d'autotutela de drets, sinó de pau social amb l'Estat buida de contingut". "Quan dic 'buida de contingut' vull dir que sí, que tindràs una taula ben bonica que tindrà un cartellet que posarà 'diàleg' i tothom vol diàleg, però és que el que tens és un cartell, no tens consecució pràctica. Per què ho fas? Perquè així tens la possibilitat d'erigir-te com la nova força governant del país en les principals institucions de l'Estat. Això no ho compartim", ha resolt.

 

La CUP veu difícil asseure's en la taula per buscar una solució política amb l'Estat que negocien republicans i socialistes, perquè considera que el diàleg no serà efectiu per aconseguir un referèndum d'autodeterminació, perquè va "en contra del principi fonamental de la unitat d'Espanya", principi al que creuen que l'Estat només renunciarà per una pressió internacional que s'aconsegueixi a través de la pressió popular.

"Aquí està l'espai de JxCat, que en plena restitució o en plena batalla pel lideratge de l'espai postconvergent, sense tenir molt clar quin paper estan fent ara mateix en la investidura: pot ser que votin que 'no' o que s'abstinguin, com farà ERC. Això no ens ha de sorprendre. És molt convergent tenir la capacitat d'explicar una cosa però fer una altra", ha criticat.

 

Comentaris