El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP presenta un nou pols contra la Llei Aragonès i el perd
  • CA

La CUP ha presentat aquest dijous en el Ple del Parlament un nou pols contra la Llei Aragonès a través d’una moció en què demanava la seva retirada, però l’ha perdut. El text proposava la creació d’una comissió d’estudi sobre l’enfortiment del sector públic —punt que ha rebut suport de la majoria i s’ha aprovat— i reclamava al Govern la recuperació de la gestió directa dels serveis públics, aspiració en la qual només els Comuns i —paradoxalment— ERC els han seguit —el punt no ha prosperat—.

La diputada cupaire Maria Sirvent ha defensat la creació de la comissió d’estudi per tal de treballar en un pla d’internalització de serveis, l’assessorament tècnic en aquest procés per als ajuntaments o establir instruments de control per a empreses concessionàries. Contra la Llei Aragonès, Sirvent cal que s’ha de treballar una altra llei que garanteixi que “cap entitat privada tregui benefici” dels serveis bàsics.

El diputat d’ERC Jordi Albert s’ha mostrat a favor de la comissió d’estudi, però ha defensat la Llei Aragonès perquè és “molt necessària i urgent per al país”. Albert ha dit que la norma ofereix “eines a les administracions públiques per fer un control de la qualitat dels serveis”. Pel republicà la llei “és imprescindible i l’hem de tenir com més aviat millor”.

Per part de JxCAT, el diputat Josep Maria Forner ha criticat el “caràcter estatista” de la moció de la CUP i que en ella “el marge de llibertat quedi molt reduït”. Forner ha celebrat la transversalitat del moviment independentista però ha posat en evidència que el model de país que es defensa és diferent. “En el nostre model hi té cabuda la llibertat econòmica coma principi”, ha afirmat. Amb tot, però, JxCAT s’ha mostrat favorable a crear una comissió d’estudi, però ha fet una defensa de la Llei Aragonès.

Des de Cs, el diputat Martí Pachamé també ha rebutjat la moció de la CUP i, a banda, ha expressat que el seu partit té una “posició escèptica” sobre la Llei Aragonès, la tramitació de la qual veuen com “una oportunitat perduda” per aprofundir en qüestions com la corrupció. Per Cs, “assegurar la competència” és una manera que hi hagi “millors ofertes” al servei dels ciutadans.

El PSC ha criticat la moció per considerar-la “contradictòria”. La diputada Alicia Romero ha dit que “cal una reflexió important” sobre “els serveis que s’han d’oferir de forma directa o concertada” i ha lamentat que a CUP proposi en el mateix text estudiar la qüestió i al mateix temps optar per la gestió exclusivament pública dels serveis. Romero també ha criticat ERC per votar a favor de la recuperació dels serveis públics mentre vota a favor de la Llei Aragonès.

Els Comuns, que han donat suport a la moció, han defensat fer una revisió del sistema i “repensar com volem que sigui la gestió dels nostres serveis públics”, en paraules de la diputada Marta Ribas. El PP, en canvi, hi ha votat en contra. El diputat Santi Rodríguez ha advertit la CUP que el Mur de Berlín va caure el 1989 i que ara els únics països amb gestió pública completa són “Cuba i Veneçuela”. “No estem disposats a avançar cap a un model caducat de gestió directa”, ha subratllat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa