El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP s’avé a un pacte d’independentistes i comuns per defensar drets socials
  • CA

La proposta de JxCat d’un pacte d’unitat independentista sedueix, en part, la CUP. Els anticapitalistes veuen l’acord i pugen l’aposta, posant sobre la taula els comuns i la defensa dels drets socials. La cap de llista al Congrés per Barcelona, Mireia Vehí, ha interpel·lat Laura Borràs per contestar que estan disposats a forjar una unitat independentista amb els comuns, sempre i quan prioritzi la defensa de drets socials i l’autodeterminació. “No hi pot haver unitat si es retallen drets”, ha avisat Vehí. Aquest acord, a més, ha de pivotar sobre la defensa de la “sobirania popular”, segons Vehí.

Sobre la unitat independentista, els cupaires s’hi han posicionat a favor, però no si és una unitat “de plató o de campanya” –amb referència al fet que Borràs posés sobre la taula la proposta de pacte al debat a vuit a TV3–. El número quatre per Barcelona, Aleix Auber, també ha advertit als assistents a l’acte, celebrat al barri de Sant Antoni, a Barcelona: “Que no us venguin la moto, no existeixen possibilitats reals de reformar l’Estat”.

Al final de l’acte membres de la CUP han mostrat cartells amb els noms dels presos polítics | Jordi Borràs

Malgrat això, els cupaires han dirigit crítiques tant a JxCat com a ERC, a qui pretenen prendre vots per aconseguir entrar al Congrés. Als republicans Vehí els ha recordat la foto del vicepresident econòmic, Pere Aragonès, a un casament amb l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero i Florentino Pérez. A més, el cap de llista per Girona, Non Casadevall, ha instat Gabriel Rufián a “no donar lliçons” a la CUP després que el cap de llista republicà per Barcelona critiqués el lema d'”ingovernables” dels anticapitalistes. Vehí s’ha dirigit a ERC per recordar que ells no van a “casaments amb representants de l’Ibex 35”. 

Vehí també ha plantejat que les eleccions d’aquest diumenge siguin un “plebiscit del règim”. Aquest “règim del 78” ha estat el blanc dels atacs més durs: “El règim ens vol a les cunetes”. El número 2 per Barcelona, Albert Botran, ha advertit que el règim està en crisi i que vol “morir mossegant”. En aquest sentit, els representants de la CUP han reconegut que senten “por”. “Però tinc males notícies per als partits del règim: no ens rendirem”, ha assegurat Botran.

“A l’amo se’l combat” o “caminem cap al cor de la bèstia” han estat algunes de les proclames per posar de manifest la posició de la CUP de cara a diumenge. Així, la proposta de bloqueig i d’enfrontament amb l’Estat ha estat l’eix central del míting. Botran ha donat suport a la “revolta democràtica” que estan vivint els carrers catalans arran de la sentència del Procés.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa