La CUP no garanteix ratificar a Torra al Parlament perquè veu al Govern "esgotat"

Vehí rebutja "donar aire a l'Estat", tem un altre tripartit però estudiarà si ha d'haver-hi eleccions

La diputada de la CUP al Congrés dels Diputats Mireia Vehí ha afirmat que no pot respondre si el seu partit votarà a favor o en contra de ratificar a Quim Torra com a president de la Generalitat al Parlament -tal com ell mateix ha proposat-, perquè veu al Govern "esgotat". En una entrevista d'Europa Press, Vehí ha criticat que un tribunal es plantegi inhabilitar a un president per no despenjar una pancarta amb el llaç groc en període electoral i ha titllat de "ridícula" la iniciativa judicial.

Ha deixat clar que s'oposen al fet que un jutge "decideixi qui és el president de la Generalitat en aquest país a través d'una sentència judicial que va en contra de la defensa de la llibertat d'expressió" i ha assegurat que en aquest sentit defensaran els drets col·lectius i de qui consideren víctima d'una repressió. No obstant això, no comparteixen la decisió de Torra, que va veure "necessari" demanar que el Parlament li ratifiqués en el càrrec i va instar als grups independentistes a impulsar una iniciativa legislativa per a emetre una votació en resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), que el va condemnar a inhabilitació, encara que encara no és ferma.

"Malgrat que tenim una defensa acèrrima al president Torra davant la repressió política que està sofrint, el gest que se li ratifiqui al Parlament és un gest que té més a veure amb el seu lideratge dins del partit i dins del Govern, que amb la defensa dels drets col·lectius", i ha advertit que la CUP no entra en jocs de contrapesos de poder. Així, assegura que analitzaran la situació quan hagin de votar la iniciativa parlamentària -que encara no està definida-, perquè "el que tampoc farà la CUP és donar aire a l'Estat".

Noves eleccions

Ha explicat que la seva formació vol "filar molt prim en si unes eleccions ara mateix donen aire a l'Estat o no; o donen la possibilitat que es renovi el lideratge institucional, perquè les eleccions són una eina d'Estat", i ha reiterat que no veuen més marge per a l'actual Govern.

"Ara bé, la inhabilitació del senyor Torra ha de donar pas a unes eleccions? Valorem-ho. Valorem si pot servir per a renovar el lideratge polític que nosaltres creiem que ha de tenir aquest país. Però nosaltres creiem que aquest Govern no està fent el que ha de fer, que és defensar a la seva gent, garantir drets i fer treball internacional perquè aquí es resolguin els drets col·lectius", ha reiterat.

I descarta que la CUP participi en una "estratègia de partit", com considera que seria que JxCat proposés un nom del seu partit per a substituir a Torra en cas de sentència ferma; però sí que avalaria una figura que sorgís de manera conjunta entre els partits independentistes i els d'esquerres.

 
 

Comentaris