La CUP manté la seva "desconfiança" en el pacte PSOE-ERC

Vehí diu que el programa d'esquerres dels socialistes i Unides Podem "no és viable" si volen respectar el sostre de dèficit que exigeix Europa

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha assegurat aquest diumenge que la formació creu que el pacte entre el PSOE i ERC té "poc recorregut" i en desconfien perquè el diàleg no és viable "sense qüestionar el règim del 78". Tot i això, la diputada ha dit que són al costat del "diàleg i les urnes" i que, més enllà dels "mals auguris", desitgen que "encertin". En una intervenció durant el ple d'investidura, Vehí ha lamentat que el pacte de coalició PSOE i Unides Podem no faci referència a l'autodeterminació i els ha dit que o bé son "ingenus o enganyen a la ciutadania". En concret, ha apuntat que el programa d'esquerres que plantegen "no és viable" si volen respectar el sostre de dèficit que requereix la Comissió Europea.

Vehí ha repassat algunes de les propostes fetes pel candidat del PSOE a la investidura, Pedro Sánchez, i li ha retret no anar prou lluny en la derogació de la reforma laboral. "Apostem perquè la legislació laboral garanteixi drets i no condemni a la gent assalariada a la misèria", ha destacat. També ha retret que no es parlés de retirar el finançament dels centres escolars privats ni d'acabar amb les taxes universitàries. També ha criticat que no es qüestionin les polítiques de deportació ni la llei d'estrangeria. La cupaire ha recordat que la CUP s'ha presentat a les eleccions amb l'amnistia, la garantia de drets i l'autodeterminació com a pilars d'acció política. "Això va del dret a l'autodeterminació", ha dit Vehí a Sánchez.

Durant la intervenció, Vehí ha dit compartir part del discurs de la diputada de Bildu sobre el fet que el discurs del Rei el 3-O va ser "autoritari" i "no propi d'una democràcia". Unes expressions que han despertat malestar entre alguns diputats de la cambra. "Els cossos de seguretat formen part de l'aparell de l'Estat que nega sistemàticament els drets", ha expressat.

Finalment, Vehí ha emplaçat el PSOE a no "banalitzar l'extrema dreta" i que no els posin "en el mateix sac". Ha conclòs que per totes les raons esmentades, no votaran a favor de la proposta d'investidura. Vehí ha estès la mà a les formacions d'esquerres i progressistes "contra la recentalització i la llibertat dels pobles de l'Estat"

 
 

Comentaris