El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP vol inspeccions per detectar diferències salarials entre homes i dones
  • CA

La CUP vol que el Parlament insti el Govern a dur a terme una inspecció de treball per detectar diferències salarials entre homes i dones en empreses de Catalunya. Aquesta és una de les propostes de resolució que els anticapitalistes han presentat al ple sobre els drets de les dones que s’ha celebrat aquest dimarts al Parlament i que continuarà dijous. La proposta de la CUP, que s’haurà de votar, planteja concretament vetllar per la igualtat salarial i que les organitzacions que tinguin retribucions diferents entre homes i dones n’acreditin la raó que ho justifica “o, en cas contrari, es presenti demanda d’ofici davant la jurisdicció social”. Aquesta iniciativa també contempla que el Govern apliqui un sou mínim de 1.239 euros mensuals per als treballadors públics i subcontractats, amb entrada en funcionament el dia 1 de gener de 2020. Es tracta de la quantitat que la Generalitat va proposar com a salari mínim català de referència.

Altres propostes de resolució que la CUP reclamen la inclusió de la violència institucional a la Llei del Dret a les dones a eradicar les violències masclistes –el president de la Generalitat, Quim Torra, ja s’hi ha compromès aquest mateix dimarts– i la creació d’un observatori de la violència masclista institucional que rebi queixes i pugui fer un seguiment dels recursos i de les condicions laborals dels professionals de la xarxa d’atenció a les víctimes de violència masclista.

Els cupaires també volen que es creï una xarxa única “de titularitat i gestió pública” per atendre aquestes víctimes i que articuli tots els actuals centres municipals, comarcals i provincials, així com que es posi en marxa un parc sociosanitari públic d’atenció a la gent gran i amb problemes de dependència “recuperant” la gestió dels centres privats i internalitzant-ne els treballadors “amb l’objectiu de donar una resposta a les necessitats de les famílies de classe treballadora o que no tenen recursos per pagar residències privades per a les seves familiars”. A més, la CUP vol que s’insti el Govern a crear una xarxa pública d’habitatge per a les dones en risc de pobresa o que han patit violència masclista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa