El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP crida a la unitat antifeixista i a “no investir la repressió”
  • CA

Els dos diputats aconseguits per la Candidatura d’Unitat Popular a les eleccions espanyoles d’aquest 10-N han estat llegits pels membres del partit com una empenta del moviment antifeixista però sense oblidar que els resultats de Vox fan palès l’auge del feixisme a l’estat espanyol, un feixisme que cal “combatre” sense fer “ni un pas enrere, ni al carrer ni a les institucions”. Així és com s’ha expressat Mireia Vehí, cap de llista per Barcelona de la CUP i diputada electa. En un discurs fet des d’un escenari muntat al mig del carrer Casp de Barcelona, just davant de la seva seu nacional, i acompanyada de la plana major de la formació, la candidata anticapitalista ha cridat a la unitat de l’independentisme en defensa de l’aministia i l’autodeterminació fent molt èmfasi en que la resposta a l’espanyolisme, de dretes o d’esquerres, és “carrer, carrer i més carrer”.

Tot i que alguns dels presents al seguiment de la nit electoral han aplaudit tímidament en saber que l’enquesta de GAD3 que ha encarregat TV3 donava entre tres i quatre escons als anticapitalistes, la prudència ha fet que la majoria, malgrat els pronòstics, es continguessin. A mesura que han anat arribant més i més persones, però, els ànims han anat mutant de la prudència a l’optimisme, amb algunes converses disteses i alegres enmig d’un gruix d’assistents que continuaven seguint amb moltíssima atenció les informacions que anava facilitant la televisió pública catalana. Els primers resultats escrutats, que donaven tres diputats a la formació, també han estat rebuts amb fredor, amb un silenci majoritari trencat per algun crit d’alegria aïllat. La pèrdua del diputat a Girona ha acabat de refredar els ànims i ha deixat pas a una expectativa i serenor que s’ha mantingut durant pràcticament tota la nit electoral.

Un cop confirmats els resultats, les compareixences dels portaveus dels altres partits, que se seguien per TV3, han rebut respostes diverses per part dels militants i simpatitzants congregats al carrer Casp, començant pels crits antifeixistes i un “treu aquesta merda!” aïllat davant el discurs de l’eurodiputat de Vox i excandidat falangista Jorge Buxadé i la xiulada ensordidora quan Santiago Abascal ha aparegut en pantalla, seguida per crits de “no passaran” i “Catalunya antifeixista”. Els líders de JxCat i ERC, però, no s’han escapat de les crítiques, com ara alguns crits aïllats de “fora!” davant la compareixença de Gabriel Rufián o de “Buch dimissió” quan qui parlava era Laura Borràs. La més aplaudida, com no podia ser d’una altra manera, ha estat l’exdiputada Mireia Boya quan, durant la tertúlia de TV3, ha afirmat que “Espanya és ingovernable” i que el PSOE hauria de ser col·locat al bloc dels partits de dretes.

Amb tot, Mireia Vehí, en presentar-se davant dels reunits davant la seu de la CUP, ha proclamat vencedor “el moviment independentista”, sense mirar les sigles dels partits. La flamant diputada electa, a més, ha agraït els qui es mobilitzen cada dia per l’alliberament nacional de Catalunya. “És el moviment popular qui guanya les eleccions a Catalunya”, ha reblat. Aixi mateix, ha interpel·lat no només JxCat i ERC sinó també als Comuns, a qui ha demanat que “no investeixin la repressió”. Si la gent ha estat a l’alçada, ha dit, els partits també ho han d’estar: “o es parla d’amnistia i autodeterminació o no hi pot haver governabilitat a l’estat”. Tot i això, Vehí ha recordat que “el gran pacte” entre PSOE i PP és “més possible avui que ahir”. La solució, ha dit, no és estabilitzar el règim “per un mal menor”, blanquejant els partits ultres amb el suport “de l’IBEX35 i les clavegueres de l’Estat”.

És per això que Vehí ha fet una crida a tot l’antifeixisme per combatre’l sense fer “ni un pas enrere, al carrer o a les institucions”. La diputada ha sentenciat que, en vistes a una propera crisi econòmica, l’espanyolisme farà servir l’independentisme com a “boc expiatori” i que és per això que cal que “el moviment popular” que va posar en marxa el procés cal que continuï al capdavant, perquè l’amnistia i l’autodeterminació “no es negocien” i que la resposta és “carrer, carrer i més carrer”. En aquest mateix sentit, ha dirigit unes paraules força dues als altres dos partits independentistes: prou “vendre el país a trossos”, prou “enviar la Brigada Mòbil” i prou “una Llei Aragonès que retalla serveis i drets”.

Davant l’avenç de l’extrema dreta, que ha titllat de preocupant a tots els Països Catalans, Vehí ha reconegut que l’esquerra ha comès errors que han permès el seu auge i que a moviments com Vox cal combatre’ls i fer-los front. Amb una mirada més panoràmica a la situació actual, la diputada ha tingut un record pels presos i exiliats i ha volgut recordar, com havia fet abans Eulàlia Reguant, que “això no és cap festa de la democràcia” per la situació “d’excepcionalitat” que viu tot l’estat i especialment Catalunya. “No podem parlar en cap cas de democràcia”, ha dit, afirmant que aquest 10-N és l’inici d’un “procés destituent” i que la CUP serà a Madrid per “combatre el règim” i les “forces d’ocupació” que amb el PSOE, ha afirmat, com a “principal responsable”, campen per tot el país. “Volem que marxin de Catalunya i dels Països Catalans, que se’n vagin, que ens deixin viure en pau, fora les forces d’ocupació”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa