El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cunillera fa “un Montilla” amb la Constitució
  • CA

Una commemoració reformista. Aquesta ha estat la idea que ha volgut transmetre la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en la commemoració a Barcelona dels 41 anys de la Constitució. A la seu del Banc d’Espanya de la ciutat, i davant tot el ferro de l’Estat a Catalunya, Cunillera ha alertat de la “desafecció” que desperta la Constitució en moltes generacions i el risc “d’empetitir-a” sino es permet a catalans, les dones, bascos o immigrants ser “espanyols”. Ha utilitzat el mateix concepte que el president José Montilla va utilitzar per criticar la desídia del debat estatutari.

 

Cunillera ha defensat que la Constitució “és vigent però necessita actualitzar-se”. En aqueste sentit , ha reclamat incorporar la “nova realitat de la política europea”, ecologia, energia i més drets socials a la Constitució. Però, la delegada ha estat especialment incisiva respecte com la Constitució i la política ha d’entomar el que ha descrit com a “desafiament independentista”.

 

 

La delegada ha emfatitzat que la democràcia espanyola està “consolidada”, però ha recordat que la Constitució ha de ser “de tots i per a tots”. Per aquest motiu, ha avisat del perill “d’empetitir-la” si no els “bascos, catalans, immigrants o les dones” no s’hi senten integrats. De la mateixa manera, Cunillera també ha alertat que “no es pot fer un estat independent excloent la meitat de la població i fora del marc constitucional”.

 

“El desafiament independentista s’ha d’enfrontar des de la política i dins la llei”, ha reblat. En aquest sentit, ha assegurat que “no hi ha lloc pels que ataquen l’essència de la nostra democràcia o els que se salten  les lleis”. Però això sí, ha legitimiat un “diàleg polític des de i dins la Constitució”. En aquesta línia ha defensat les converses entre PSOE i ERC advertint que “no ha d’espantar a ningú el diàleg”. “Perquè negociar entre partits diferents és l’única manera de governar per a tota la ciutadania, l’evidència ens mostra que el futur requereix col·laboració, pacte i acord. ha afegit. 

 

Per a Cunillera, “la millor manera de defensar la Constitució és defensar la seva vigència i utilitat” . “Escundant-nos en ella per evitar el debat polític o utilitzant-la partidistament, la debilitem, la deslegitimem i la posem en perill”, ha conclòs. En aquest sentit, ha criticat els que advoquen per una via “essencialista” i es fan “cops al pit” defensant-la des del sentiment i no des de la raó.

 

 

Dues-centes personalitats

 

 

A l’acte hi han assistit, els sots delegats del govern espanyol a Catalunya a les quatre demarcacions; els caps del CNP i Guàrdia Civil a Catalunya, José Antonio Togores i Pedro Garrido; el cap dels Mossos durant el 155, el comissari Ferran López; el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vàzquez; l’inspector general de l’Exèrcit, Fernando Ladrón de Guevara; el delegat de l’Estat a la Zona Franca, Pere Navarro; l’excap del PP a Catalunya, Xavier Gacria Albiol; el diputat de Vox per Barcelona, Ignacio Garriga; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; l’exdelegada del govern Llanos de Luna o Joan Rangel; el fiscal en cap a Catalunya, Francisco Bañeras; així com el regidor socialista per Barcelona, Albert Batlle.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa