El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cunillera, inquieta pels “mecansimes d’agressió” que podria haver amagat la pancarta contra el rei
  • CA

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha demanat als Mossos d’Esquadra que l’informin de les actuacions que van fer per comprovar que la pancarta de la plaça Catalunya durant l’homenatge del 17-A no era perillosa pels assistents a l’acte, i en especial per a les altes autoritats de l’estat. En una carta dirigida al director general de la policia catalana, Andreu Martínez, Cunillera diu que la gran pancarta, que tapava tres finestres amb visió directa sobre els assistents, podia amagar “mecanismes d’agressió” als assistents.

 

En la carta, Cunillera diu a Andreu Martínez que tot i que la seguretat de l’acte correspongués als Mossos, la protecció del rei, del president espanyol i d’altres altes autoritats de l’estat corresponia a la Guàrdia Civil i la policia espanyola, cosa que “comporta que qualsevol element potencialment perillós per a la seguretat de l’acte requeria de l’avaluació i decisió pertinent de forma coordinada”. Per això, considera que “la presència d’una pancarta de grans dimensions que encegava totalment almenys tres finestres que estaven en la línia de visió de l’esdeveniment, va suposar una greu amenaça per a la seguretat dels assistents”.

 

En aquest, sentit reitera la demanda per conèixer “quines van ser les actuacions dirigides a assegurar la seguretat dels assistents a l’acte en relació a garantir la neutralització de l’espai referit” i saber “si es van efectuar les comprovacions oportunes, dins del seu àmbit competencial, per assegurar que la pancarta no podia ser utilitzada com a tapadora de mecanismes d’agressió als concurrents a l’acte”.

 

Aquesta carta respon la que Martínez va enviar a Cunillera el 22 d’agost, on el director de la policia explicava que els Mossos d’Esquadra no van retirar la pancarta perquè “no posava en perill” ni béns ni persones. En la missiva, Martínez recordava que el dispositiu de seguretat conformat per diferents cossos policials va “plantejar la conveniència” de retirar la pancarta, i que es va fer “alguna actuació preliminar”. Però Martínez afegeix que atesa la “ubicació” de la pancarta i un cop constatat que la instal·lació “no posava en perill, pel seu risc de caiguda immediata, la seguretat dels béns ni de les persones”, la Direcció General de la Policia “va prendre la decisió” de no retirar-la i d’adoptar “les mesures de seguretat preventives necessàries”.

 

En aquest sentit el director general explicava que es va implantar un perímetre de seguretat amb tanques i amb presència policial que “va garantir en tot moment el normal desenvolupament de l’acte”. Martínez també subratllava que “no es va produir cap incident rellevant que pogués comprometre la seguretat de l’acte ni dels assistents”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa