Cunillera anima a PDeCat i ERC a negociar els pressupostos espanyols

La delegada del govern espanyol creu que seria "el millor" pel país i defensa la reforma constitucional malgrat la dificultat: "Si no ho intentes és impossible"

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha animat al PDeCAT i a ERC a negociar amb l'executiu de Pedro Sánchez l'eventual aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat: "El millor que li podria passar a Catalunya és que hi hagués uns Pressupostos el 2019". "Jo els animo a que s'impliquin. Sent diputada em vaig afartar de negociar Pressupostos, i és una negociació duríssima, però, per dur que sigui i pesat que es faci, un ha de perseverar", ha defensat en una entrevista a Europa Press.

 

Cunillera explica que el Govern compta amb Podem, recorda que el PNB també s'ha obert a negociar, i conclou que ara han de sumar-se el PDeCAT i ERC si volen "lluitar contra les desigualtats i aconseguir un canvi de paradigma econòmic-polític". Argumenta que Catalunya té problemes amb la sanitat i amb els barracons escolars, entre altres qüestions, i demana als dos partits independentistes que no caiguin en el "recurs fàcil" de culpar de tots els mals al 155, sinó que acceptin cercar millores pressupostàries. "Si després volem parlar de sistema de finançament i parlar de moltes coses, haurà de ser perquè hi ha un marc pressupostari que ho permeti, no?", i també reclama a la Generalitat que vagi a tots els fòrums multilaterals Estat-Comunitats Autònomes per defensar la seva posició.

 

Cunillera assegura que el govern espanyol serà molt seriós en les seves propostes i no caurà en la tònica en la qual considera que va caure el llavors president Mariano Rajoy: "La gent està escarmentada perquè hi ha hagut moltes promeses incomplides que ja es veia que eren irrealitzables". Igual que Sánchez necessita el suport del PDeCAT i ERC per treure endavant els PGE, al Govern li valdria amb el suport del PSC per aprovar els Pressupostos de la Generalitat, però Cunillera considera que encara és aviat per parlar d'aquest segon àmbit de negociació. Recorda, a més, que ella no pot parlar en representació del grup del PSC al Parlament, que lidera Miquel Iceta, però conclou: "El partit socialista és un partit que no s'ha negat mai a parlar. És evident que hi ha coses que t'expulsen del diàleg, però som uns convençuts del diàleg". Reivindica la sensibilitat que ha mostrat el govern espanyol amb les infraestructures catalanes amb el nomenament de Pere Macias, exdiputat de CiU al Congrés: "Mirin si hi ha marge que el govern ha nomenat a Pere Macias coordinador de Rodalies. Mirin si som sectaris", ironitza.

 

 

Sobre la reforma constitucional plantejada per Sánchez, ha considerat raonable que hagi generat recels, però és optimista en què, fins i tot a mitjà termini, també serveixi per millorar l'encaix de Catalunya a la resta d'Espanya. "No dic que sigui la setmana que ve ni al principi de l'any següent, però hem de cercar la manera que Catalunya es torni a sentir còmoda dins d'Espanya i que Espanya vulgui tornar a tenir Catalunya amb un sentiment de comoditat dins d'Espanya", reflexiona. Als que li diuen que un reforma així és difícil, els contesta que fa quatre mesos a qualsevol ciutadà li hagués semblat impossible que triomfés una moció de censura, que hi hauria un govern del PSOE amb 84 diputats, que s'iniciés l'exhumació de Franco i que es tornaria a la sanitat universal. "Avui som aquí. Intentem-ho, fem-ho. Que serà difícil? Doncs clar que sí, clar que serà difícil. Qui digui el contrari menteix però això no significa que no ho hagis d'intentar. Perquè, si no ho intentes, llavors és impossible", conclou Cunillera.

 

Sobre la proposta de la Generalitat d'incloure l'autodeterminació a la reforma, està convençuda que el Govern sap que això és impossible: "Jo ho entenc com una proposta de màxims", i veu possible arribar a acords sense acceptar aquesta qüestió.

 

Comentaris