El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuixart retreu al Suprem la “manca històrica de cultura democràtica de l’Estat”
  • CA

 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat aquest dimarts una carta als socis de l’entitat amb motiu de Sant Jordi en la qual retreu als jutges i fiscals del Tribunal Suprem la “manca històrica de cultura democràtica dels poders de l’Estat”. Al text, Cuixart explica que, en moments de distensió, els líders independentistes empresonats intercanvien opinions dels llibres que llegeixen, cosa que, per a ell, reafirma “la certesa que llegir ens fa més lliures, també des de dins de la presó”. Així mateix, el president d’Òmnium considera que la “malaptesa” que mostren molts jutges i fiscals evidencia “com d’important és la cultura com a eina de tolerància, convivència i transformació social”.

 

Davant la incertesa dels resultats de les eleccions del 28-A o del judici de l’1-O, Cuixart ha parafrasejat el filòsof Noam Chomsky per subratllar que “sempre hi ha un instint innat en la condició humana que ens mena cap a la llibertat” i que “sempre hi ha oportunitats per millorar el món”.

 

En aquesta línia, el president d’Òmnium ha expressat que és “conscient” que el seu lloc ara mateix és la presó, “denunciant la injustícia de la vulneració de drets fonamentals”. “No renunciaré mai a seguir construint la meva família, sigui en les circumstàncies personals que sigui, com a missatge de vida i esperança”, ha assegurat.

 

D’altra banda, Cuixart ha posat en valor la tasca dels escriptors d’arreu del món, en especial la d’aquells que pateixen “més durament la repressió” i la de les autores, “sempre triplement represaliades“.

 

Així mateix, ha volgut reconèixer els escriptors que “emparen” la llengua catalana per expressar-se en els seus llibres. “Com deia Federico Fellini, ‘cada idioma és una manera diferent de veure la vida’, ni millor ni pitjor, senzillament una més, que ens fa rics en la diversitat i per això volem poder viure també, en català, amb tota normalitat”, ha reblat Cuixart.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa