El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuixart a Òmnium, el retorn del president
  • CA

“Li hem tornat les claus”. Així explicava a El Món una treballadora el retorn a la seu d’Òmnium del seu president, Jordi Cuixart. “Quan va marxar ens va lliurar les claus, ahir li vam anar a buscar una caixeta per torna’ls-hi”, apuntava la treballadora visiblement emocionada pel retorn. Un retorn amb aires de cerimònia civil, llibertària i, sobretot, reivindicativa. Mil dies després de ser empresonat i condemnat ja a 9 anys de presó, Cuixart tornava al seu despatx de l’entitat aquest matí. Una tornada gràcies a l’assoliment del tercer grau penitenciari.

 

El tram del carrer Diputació entre Pau Claris Roger de Llúria de Barcelona estava tancat al trànsit. L’asfalt s’ha convertit en una posada en escena amb marca d’Òmnium. Un gran retrat de Muriel Casals en diagonal, era la porta d’entrada a on centenars de persones esperaven Cuixart. Al rebedor, Marcel Mauri, que ha fet de portaveu durant aquest temps. S’han fos en una abraçada amb el so de fons dels crits de “llibertat”.

Cuixart, en un moment del seu discurs en arribar a Òmnium

Cuixart, en un moment del seu discurs en arribar a Òmnium Quico Sallés

Salutacions, emocions i mòbils a l’aire. Cuixart s’ha enfilat en una tarima. Les primeres paraules, per a les víctimes de la COVID. Després, una evidència d’alt voltatge simbòlic: “Som encara a la presó però avui sóc a Omnium exercint de president d’Omnium”. I ha acabat amb el seu discurs, el mateix que manté des de fa mesos. “A la presó hem après que junts som imparables”, ha remarcat. Cuixart ha reclamat no defallir en la defensa dels drets fonamentals davant les lleis injustes. “Òmnium feia classes de català quan les lleis eren injustes i ara tenim la immersió lingüística”, ha brandat com exemple.

 

Cuixart ha demanat utilitzar la lluita continuada, la mobilització permanent com a lema. “L’únic límit de la lluita és la violència, límit que no tenen els policies espanyols que ens van pegar amb l’A por ellos”, ha clamat. Cuixart ha agraït a Òmnium haver aguantat l’embestida. “Resistir és vèncer”, ha conclòs. I ha entrat al seu despatx. El president, de moment, d’Òmnium, ha tornat a casa.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al seu despatx aquest matí després d'assolir el tercer grau

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, al seu despatx aquest matí després d’assolir el tercer grau Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa