El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuixart denuncia “l’aïllament” de l’Estat de la justícia internacional
  • CA

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha denunciat “l’aïllament” que creu que l’Estat espanyol està “aguditzant” respecte la justícia internacional. En una carta a tots els socis de l’entitat, Cuixart ha recordat que l’Estat està “desatenent” el mandat del TJUE que estableix la immunitat com a eurodiputat d’Oriol Junqueras i el posicionament del grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU, mentre que també insisteix que “s’està inhabilitant representants democràtics i condemnant representats culturals”. “Si hi ha una estratègia que clarament està fracassant és la via repressiva de l’Estat espanyol”, conclou el president de l’entitat. A la carta, Cuixart exigeix que “finalitzi la repressió contra el sobiranisme i els moviments socials” i demana a la ciutadania que “continuï pressionant des de la lluita no-violenta” perquè “el clam majoritari sigui escoltat”. “El sobiranisme segueix dempeus, al carrer i a les urnes, i més determinat que mai a viure en democràcia i llibertat, que és l’única manera de viure dignament”, assegura Cuixart.

El president d’Òmnium recorda que el 2020 farà deu anys de la sentència de l’Estatut i constata que han sabut “aturar la deriva antidemocràtica”. En aquest sentit, assegura que s’ha “madurat com a societat” perquè s’ha après a “desemmascarar promeses que no es transformen en fets”. “Defensem que només podrem avançar des de l’honestedat i el reconeixement de l’altre, alhora que reafirmem que la defensa dels drets humans i el reconeixement del dret a l’autodeterminació són els elements bàsics de tota negociació”, remarca. A la missiva també reivindica la recuperació de la Generalitat republicana com a exemple històric que “tot és qüestió de voluntat política”. “Per tant, i per prudència, mai no renunciarem a l’esperança, que també vol dir a no posar cap límit als nostres somnis”, continua. El president d’Òmnium també aprofita per defensar la llengua i la cultura catalanes com a “principals instruments de cohesió social”. A més, situa el català com a “llengua viva” però alerta que cal revertir la “greu situació de retrocés” que pateix.

Cuixart, que recorda que aquest serà el tercer Nadal que passa a la presó, assegura que té “les conviccions reforçades” i demana a tots els seus socis que es preparin per a un nou any on “des de l’empatia i la generositat” caldrà “donar el millor de cadascú”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa